Na zgradi „Šumadije“ mural sa likom prve srpske kompozitorke LJubice Marić

Na zgradi Gradske dvorane „Šumadija“ danas su njegova ekselencija ambasador Kraljevine Holandije u Republici Srbiji Jost Reinćes i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u prisustvu članica Gradskog veća i likovne umetnice, autorke Katarine Fajgelj otkrili ploču, ispod murala sa likom LJubice Marić, prve srpske školovane kompozitorke i jedne od prvih žena dirigentkinja u Evropi, koja je rođena u Kragujevcu.

Mural je nastao u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ koji realizuje ambasada Kraljevine Holandije u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji sa ciljem da predstave žene čije su zajedničke osobine snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj u društvu.

LJubica Marić je značajna kompozitorka i za Srbiju i za grad Kragujevac i drago mi je što sam ovde i što imam priliku da vidim ovo predivno umetničko delo, čiji je cilj da skrene pažnju na žene i njihovu važnu ulogu koju su imale u istoriji, rekao je ambasador Holandije Jost Reinćes.

Značaj LJubice Marić nije samo u tome što je prva srpska kompozitorka i što je bila članica SANU, već zato što je drugim damama, bila primer i ohrabrila ih da iskažu svoje potencijale, rekao je gradonačelnik Dašić, izrazivši zadovoljstvo što je ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinćes, prvi put u Kragujevcu i to povodom otkrivanja ploče i murala posvećenom LJubici Marić. Između polova ne treba da postoji nikakva razlika, a ovaj projekat je lep primer i podsećanje na to koliko su žene značajne u društvu. Na najvišim funkcijama u gradu imam veliki broj ženskih saradnica i za razliku od muškaraca žene su odgovornije, zbog čega ističe gradonačelnik Dašić, one treba da uzmu što veće učešće u društvenom životu i na odgovornim funkcijama.

Autorka murala oslikala je divan mural koji će ulepšati naš grad, a nadam se da ćemo i zgradu Šumadije na kojoj se nalazi, što pre srediti, da bude reprezentativna i tako povećamo obim društvenih događaja i kulturnih manifestacija. Grad ne živi samo sa infrastrukturnim projektima, već mora da ima svakodnevna i celogodišnja dešavanja kojima stvara svoj karakter, diše i živi sa njima, poručio je Nikola Dašić.

Pre otkrivanja ploče, gradonačelnik je sa saradnicama organizovao prijem za njegovu ekselenciju Josta Reinćesa i tom prilikom razgovarali o investicionim, privrednim, sportskim, turističkim potencijalima i razvojem grada Kragujevca, kao i drugim oblastima u kojima je moguće razviti saradnju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar