Kragujevac – akademski muzički centar na međunarodnoj sceni harmonike

Povodom osvajanja prve nagrade na međunarodnom takmičenju akordeonista Svetski trofej, u Svečanom salonu zgrade Grada održana je konferencija za novinare na kojoj su o radu i uspehu Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista govorili Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, Predrag Kostović, dirigent orkestra i Petar Mirkov, profesor harmonike i član orkestra.

Kada govorimo o harmonici, grad Kragujevac je prepoznat kao akademski centar na međunarodnoj muzičkoj sceni, rekao je član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić. To je tradicija koju baštinimo već nekoliko decenija, bezmalo pola veka. Za tih četrdeset, pedeset godina izniklo je mnogo umetnika koji su danas priznati na međunarodnom podijumu. Rodonačelnik te škole je Radomir Tomić, nekadašnji direktor Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu i dekan Filološko-umetničkog fakulteta, koji je uspeo da iznedri svoju lozu i te izdanke vidimo danas u ustanovama kulture, a plodovi te loze su njihovi izvanredni rezultati na međunarodnoj sceni. Osvajanje Svetskog trofeja ukazuje na visoke umetničke domete Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista, veliku posvećenost i požrtvovanost, ambicije i mladalački entizijazam njegovih članova.

Grad će i u narednom periodu nastaviti da podržava ovaj orkestar i učinićemo sve da bude još vidljiviji, ne samo na muzičkoj sceni Kragujevca, već i na međunarodnom podijumu, poručio je Bjeletić.

Kragujevački akademski orkestar akordeonista radi pod okriljem Muzičkog centra Kragujevac i okuplja umetnike koje povezuje negovanje akademskog zvuka harmonike. Na Svetskom trofeju svirali su dela Artura Markeza i Astora Pijacole. Takmičili su se u „D“ kategoriji u kojoj ne postoje starosne granice za članove orkestara i u okviru koje je potkategorija „napredni nivo“ za koju su se prijavili. Poslali su video materijal u trajanju od 30 minuta sa svojih koncerata u Novosadskoj sinagogi i Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Osvojili su prvu nagradu, a novac od nagrade donirali Klinici za pedijatriju UKC Kragujevac.

Mi se svake godine takmičimo sami sa sobom, kazao je dirigent Predrag Kostović. Naš cilj je da nastavimo da negujemo tradiciju harmonike kao akademskog instrumenta. Profesor Radomir Tomić je svima nama koji smo došli posle njega prokrčio put i pokazao nam u kom pravcu da se razvijamo. Akademski orkestar se trudi da odabirom programa, pristupom kompozicijama koje sviramo pokaže akademski nivo koji naši studenti i đaci imaju kao solo intrumentalisti. Ciljevi koje sami sami sebi postavljamo su viši od onih koje bilo koje takmičenje može postavi ispred nas. Iz godine u godinu sve bolje i ozbiljnije zvučimo, što nam predstavlja podstrek za dalji rad.

Svetski trofej je zbog nepovoljne epidemiološke situacije prvi put održan onlajn krajem prošle godine. Svoje programe je 750 učesnika iz celog sveta predstavilo u različitim kategorijama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar