Knjaževsko-srpski teatar mjuziklom „Zorba“ Brodvej doveo u Kragujevac

Knjaževsko-srpski teatar na scenu je postavio prvi kragujevački mjuzikl – kultni brodvejski „Zorba“ za koji se tokom pet uzastopnih izvođenja, svaki put tražila karta više. Interesovanje koja je ova predstava izazvala i uspeh koji je postigla u samo nekoliko dana, bili su povod da gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, priredi prijem za sve izvođače koji su glumom, pesmom i igrom našim sugrađanima dočarali svet Grka Zorbe.

Lepo je kada u svom gradu imate priliku da vidite jedan svetski mjuzikl. Cela ekipa je to fenomenalno odradila i svojim izvođenjem toliko dotakla sve nas, što se videlo po impresijama odmah po završetku predstave, kao i po tome koliko puta smo ih vraćali aplauzom, rekao je Dašić. On je dodao da nema dovoljno reči kojima može da se opiše snažan utisak koji je čitav performans ostavio i zahvalio ansamblu teatra što nam je Brodvej malo doveo u Kragujevac.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Mladen Knežević kaže da ako se dosadašnje pokazano interesovanje publike našeg, ali i drugih gradova za ovom predstavom nastavi istim tempom, postava će sigurno tražiti da se licenca koja je dobijena od brodvejskog teatra, a ograničena na 33 izvođenja, obnovi. On je ocenio da su ovom izvedbom sami sebi dali zadatak za sledeću godinu.

Glumci ističu da su posebno srećni što su u svom radu doživeli da igraju u mjuziklu, što je želja mnogih, ali u Srbiji nažalost nema puno pozorišta u kojima se to radi. Čitav proces nastanka „Zorbe“ bio je ispunjen pozitivnom energijom i dobrom saradnjom svih izvođača, što se na kraju prenelo i na scenu, a njihova osećanja, kažu glumci, najbolje opisuju suze radosnice koje na kraju premijere nisu krili pred publikom.

Lik Grka Zorbe poveren je glumcu Saši Pilipoviću koji je objasnio da je ideja potekla iz razgovora sa poljskim rediteljem i glumcem Vitoldom Mazurkijevičem tokom posete pobratimskom gradu Bjelsko-Bjalu pre dve godine. Priprema je trajala godinu i po dana, a intenzivno smo radili tri meseca. Sva dobra energija plesača, glumaca i pevača, onih mladih i nas nešto starijih, pokazala se na sceni, a priznanje je aplauz koji je trajao skoro 10 minuta, kazao je Pilipović.

On je najavio da će pred našom publikom mjuzikl do kraja sezone imati još četiri izvođenja, i to 3. 4. 5. i 22. juna, dok ih prvo gostovanje očekuje 23. avgusta na festivalu u Grčkoj, nedaleko od grada Katerinija, kraju iz kog Zorba i potiče.

Post Author: Milan

Ostavi komentar