Izložba Nine Ivanović u Galeriji RIMA

Sutra u 20 časova, Galerija RIMA otvara izložbu prostornih crteža umetnice Nine Ivanović. Recentna serija umetničkih radova mlade autorke autentičnog umetničkog izraza biće premijerno prikazana u kragujevačkoj galeriji.
Desetogodišnju umetničku praksu Nine Ivanović odlikuje specifična metodologija nastajanja umetničkog rada koja se temelji na prožimanju medija crteža, fotografije i skulpture. Prostorni crtež je umetnički rad koji nastaje kao ishod sadejstva pomenutih medija i predstavlja iskorak u razumevanju i prevazilaženju granica između medija. Osnovni materijal umetničkog rada, idejno zasnovanog na fotografiji, jeste žica, koja neguje linearnost kao osnovni kvalitet crteža, i istovremeno prodire u treću dimeziju čime zadobija kvalitete skulpture.
Osnovni motiv nove serije prostornih crteža jeste -pogled kroz prozor. Umetnički radovi se nadovezuju na situacije beleženja urbanih i prirodnih okruženja, s tim da je sada po prvi put naglašena pozicija umetnice, odnosno konkretno mesto njenih pogleda (kroz prozor intimnih životnih prostora). Čuvanjem pogleda najpre fotografijom, zatim crtežom i naposletku žičanom materijalizacijom u prostoru, Nina Ivanović poistovećuje umetničku artikulaciju sa procesom memorijalizacije. Kroz nenametljivu naraciju o ličnim fragmentima sveta, umetnica ispituje postojanost sećanja, istovremeno pomerajući granice i odnose između različitih medija.
Izložba u Galeriji RIMA u Kragujevcu traje do 30. juna 2019. godine.
Nina Ivanović je diplomirala 2010. godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2006. aktivno učestvuje na domaćim i internacionalnim radionicama i izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Bazelu, Parizu, Monpeljeu, Beču, Berlinu i mnogim drugim evropskim gradovima. Dobitnica je nagrade Oktobarskog salona 2018. godine, dva puta je nagrađivana za crtež – 2014. prvom nagradom iz Fonda Vladimir Veličković i 2009. nagradom za crtež FLU. Zajedno sa još šest kolega i koleginica osnovala je Umetnički kolektiv U10 sa kojim od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10 posvećen prvenstveno savremenoj umetničkoj praksi mlađe generacije umetnika. Živi i radi u Beogradu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar