Izložba fotografija „Teskoba sećanja“ u Malom likovnom salonu

Sutra od 19 časova, u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu, biće otvorena izložba fotografija Aleksandra Kelića, pod nazivom „Teskoba sećanja“.

Teskoba sećanja, svojevrsni produžetak ciklusa Budućnost sećanja, predstavlja seriju analognih fotografija Aleksandra Кelića, nastalih od 2010. do 2020. godine. Fotografije su snimljene kako u autorovom rodnom Beogradu, tako i širom Srbije, bivše Jugoslavije i Evrope, a u ovom slučaju, putovanja nisu rezultirala reportažom, već su provocirala ispoljavanje najdubljeg ličnog u prostoru medijuma fotografije i usko povezanog sa istim.
U kadrovima su akteri, ljudi i životinje u dinamičnom odnosu, uobičajenom ili nesvakidašnjem. Atmosfera crno-belog odaje utisak depriviranosti u odnosu na stvarnost, nalik sećanju u odnosu na sadašnji trenutak. U vremenu akcentovanja sweet memories, Кelić nam skreće pažnju na mnogo češće prizore, potiskivane, a zapravo, karakteristične za životni i radni proces svakog fotografa.
U svojim temama, autor inače problematizuje smisao ostavljanja tragova, borbe sa vremenom, odnosno, same kulture sećanja. U aktuelnom ciklusu, takoreći foto-skica, baziranih na međuprostoru i međutemi, podtekst proizilazi iz samog impulsa kreativne ličnosti, njene nasušne potrebe, više nego želje, da zabeleži i ono uzgredno uočeno i doživljeno, a ne samo definisano kontekstom i namerom. Podrazumeva se da profesionalac i ovde postiže estetski maksimum, stvarajući svoj sopstveni film, imanentan fototeskobi, koju sobom nosi i jedino podnosi kreativnom profilacijom.
Izbor fotografija pod nazivom Teskoba sećanja fokusira se, pre svega, na psihološki aspekt memorije u svakodnevnom životu i radu, odražavajući osobeni pristup realnosti, pri čemu provocira liniju dodira/preklopa dokumentarne i konceptualne fotografije, računajući na perceptivne potencijale posmatrača. Ne samo da je izraz intimne rekapitulacije u odnosu na empirijsko, već afirmiše konglomerat onih trenutaka između ključnih događaja, koji u suštini znače trajanje, odnosno život.

Ljubica Jelisavac Katić

Post Author: Milan

Ostavi komentar