Izložba „Aкademiк Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist i diplomata“

Danas od 18 časova, u Konaku kneza Mihaila Narodnog muzeja „Kragujevac“, biće svečano otvorena izložba „Aкademiк Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist i diplomata“.
Organizatori izložbe su Galerija nauke i tehnike SANU, Ogranak SANU u Nišu, Istorijski arhiv Niš i Narodni muzej Niš, a autor Miljana Đorđević iz niškog Istorijskog arhiva.
Izložba o životu i radu Mihaila Gavrilovića (1868, Aleksinac – 1924, London), značajnog istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste, tj. prvog čelnika novoosnovane Državne arhive Srbije (1900), profesora Univerziteta u Beogradu, uglednog i uticajnog srpskog (i jugoslovenskog) diplomate na Cetinju, u Vatikanu i Londonu, pravog člana Srpske kraljevske akademije i predsednika srpskog Crvenog krsta u Londonu.
Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi častan lik i značajno delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat našim savremenicima, a mlađim generacijama pogotovu. Posetioci će biti u prilici da vide originalna dokumenta i fotografije iz života i rada M. Gavrilovića, kao i relevantne publikacije.
Izložbu su pripremili saradnici Ogranka SANU u Nišu, Narodnog muzeja Niš i Istorijskog arhiva Niš, u znak zahvalnosti i poštovanja prema ovoj krupnoj figuri nacionalne istorije, čoveku koji je rođenjem, školovanjem i prvim radnim angažmanima, ali i potonjim aktivnostima, vezan za južnu i istočnu Srbiju.
Predavanje o životu i delu akademika Mihaila Gavrilovića će održati prof. dr Mira Radojević, dopisni član SANU.
Izložba traje do 27. decembra.

Post Author: Milan

Ostavi komentar