„Hameln“ na PMF-u

Predstava „Hameln“, Akademskog pozorišta SКC-a, danas od 20 časova, naći će se na sceni Prirodno-matematičkog fakulteta.
Adaptaciju i režiju predstave Hameln, rađene po motivima teksta Pacolovac, autorke Marije Stojanović, potpisuje Кostadin Stojadinov, a uloge tumače Ilija Ivanović, Anastasija Đorđević, Aleksa Svilarov, Filip Đurić, Tatjana Nikolić, Rada Nestorović, Jovana Milosavljević, Milica Đorđević, Emilija Mihailović, Milena Perić.
– U Hamelnu nema junaka, niti pouke – naš Hameln je prikazano stanje srednjovekovnog grada uništenog kugom, proždrljivošću pacova, ali i sebičnošću gradskih većnika koji, i u najtežim trenucima za grad, stavljaju svoj interes ispred opšteg. Iako se čini da bi svaki sukob mogao biti razrešen dolaskom nekoga ko bi svojom „čarobnom frulom” oterao pacove i spasio Hameln od propadanja, ljudska pohlepa i u najtežim trenucima od spasioca stvara dželata. Pisan laganim, humorističnim tonom, tekst koji je osnova Hamelna, izaziva podsmeh ljudskim slabostima i manama kao reakciju na nešto što je vremenski i prostorno dovoljno daleko i već pripada legendi. Naš Hameln je, sa druge strane, blizak svakom mestu i vremenu u kome se apsurd nudi kao opravdanje i rešenje za sve postupke, stoga se i prelazak iz lošeg stanja u ono „još gore” nudi kao obrazac – formula koja postaje univerzalna i koja je nadživela i legendu. Naš Hameln se događa i traje, nema posledica, osim za one čije se postojanje opravdava svrhom žrtvovanja, te tako i Hameln postaje šahovsko polje na kome se, u jednoj besmislenoj igri, pioni iznova rađaju i opravdavaju svoju svrhu – kaže reditelj Кostadin Stojadinov.
Ulaz je 200 dinara, a za đake i studente 100.

Post Author: Milan

Ostavi komentar