Grafike Pabla Pikasa u zgradi nekadašnjeg Okružnog načelstva

Nakon svečanog otvaranja Trga Radomira Putnika,  u nekadašnjoj zgradi Okružnog načelstva otvorena je izložba grafika Pabla Pikasa kojoj su pored predstavnika grada prisustvovale mnogobrojne zvanice iz javnog života.

Imam čast da kažem da su u ovoj prelepoj zgradi postavljene grafike jednog od najvećih planetarnih umetnika. Sticajem nekih lepih okolnosti smo u prilici da ovu kolekciju imamo na zidovima prostora koji nije uobičajena galerija. Ovi zidovi imaju istoriju a oplemenjeni umetnošću vrede još više. Pozvala bih Kragujevčane da u narednih mesec dana pogledaju izložnbu, da iskoriste ovu jedinstvenu priliku  i da pokušamo da u ovih mesec dana oplemenimo našu dušu dobrom pričom i dobrom umetnošću. Ponosna sam jer je večeras mnogo lepo biti Kragujevčanka – kazala je Ana Petrović, članica Komisije za društvene delatnosti Privremenog organa grada Kragujevca.

Na izložbi su predstavljene grafike iz različitih razdoblja i raznih tematika, kao  koloritne litografije jednog od najvećih i najuticajnijih umetnika 20. veka.  Kolekcija grafika sa ove izložbe vlasništvo je galerije „Vinsconti Fine Art“ Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića.

Pablo Pikaso je umetnik koji svojim stvaralaštvom uvek iznova privlači pažnju publike svih generacija. Za sobom je ostavio veliki slikarski opus, u kome njegov grafički opus koji je stvarao tokom čitavog života, predstavlja vrlo značajnu celinu. Impresivan je i podatak da je stvorio oko 2500 grafičkih radova od kojih je najveći broj rađen  u tehnici crno bele gravure. Na izložbi je predstavljen komplet malih gravura „Eluardove mape“, mape grafika „Dvojna flauta“, „Flora i fauna Antiba“. Jedan od najimpresivnijih radova ove zbirke grafika je „Glava mlade devojke“, crno-bela litografija koja nije pravljena u seriji, već je ostalo sačuvano tek nekoliko otisaka, a na kojoj je verovatno predstavljen lik njegove velike ljubavi, slikarke i književnice Fransoa Gilo.

Izložba  grafika će radnim danima biti otvorena za posetioce od 17.00 – 20.00 sati, a vikendom od 11.00 do 14.00 sati.

Post Author: Milan

Ostavi komentar