Dug aplauz za poslednji pozdrav Mirku Babiću

Porodica, kolege i prijatelji oprostili su se danas od glumca Mirka Babića na komemoraciji u Knjaževsko – srpskom teatru, završenoj dugim gromoglasnim aplauzom.

Jedan od najpoznatijih kragujevačkih i srpskih glumaca, prvak Drame Knjaževsko – srpskog teatra preminuo je 12. novembra u 73 godini, nakon duge i teške bolesti.

Babić je kao prvi diplomirani glumac ovog teatra bio u stalnom angažmanu od 1972. godine i jedan je od retkih visokoobrazovanih koji je odlučio da karijeru gradi u svom gradu, ne obazirući se na izazove velikih centara, brojne ponude beogradskih pozorišta i medijsku popularnost.

Ostvarivši mnogo kvalitetnih i izuzetno značajnih uloga Mirko je poslednjih decenija, na najbolji mogući način, ispisao zlatne stranice kragujevačkog teatra i srpskog glumišta, noseći i voleći umetnost u sebi, kazao je direktor teatra Miloš Krstović podsećajući na nezaboravne Babićeve uloge, nagrade i priznanja. NJegov lik i delo odavno su prerasli i naš teatar i grad. Ali su isto tako postali i simbol teatra i grada.

U ime grada, od istaknutog dramskog umetnika i zaslužnog građanina grada Kragujevca, oprostio se Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada. Ostaje velika praznina koju niko ne može da popuni, kao što je to umeo bard kragujevačkog glumišta. Zvezdana prašina koju je podigao svojim ulogama, pratila ga je tokom čitave karijere. NJegova neposrednost i spontanost, nikoga nisu ostavljali ravnodušnim. Tvoj život, tvoje delo i vedar duh, zauvek će ostati utkani u tvom teatru. I u tvom gradu, poručio je Petrašinović zahvaljujući se na svemu što je Mirko učinio za svoj grad i pozorište. Kragujevac je imao privilegiju da bude tvoj centar sveta.

Prvakinja Drame Nada Jurišić od Babića se oprostila rečima: Tvoja neiscrpna glumačka energija je bila toliko snažna da sam bila ubeđena da si neuništiv. Ako si nas zaista napustio, onda je tvojim odlaskom završena jedna era kragujevačkog pozorišta. Znalački si ispunio misiju i bio most između prošlosti i budućnosti ovog teatra.

Uz slike i inserte na velikom platnu iz pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija u kojima je Babić igrao, glumci Sanja Matejić, Čedomir Štajn i Aleksandar Milojević pročitali su izbor telegrama saučešća upućenih Knjaževsko-srpskom teatru i Babićevoj porodici, kao i oproštajna pisma dramaturškinje i pozorišne kritičarke Dragane Bošković, rediteljke i upravnice Narodnog pozorišta iz Beograda Ivane Vujić, teatrologa i pozorišnog kritičara Aleksandra Milosavljevića, glumca iz Virovitice Igora Goluba i glumca Bratislava Slavkovića – Keše.

Kragujevac je ostao bez svevremenog prvaka Knjaževsko – srpskog teatra, prvaka koji je zadužio koliko kragujevačku, toliko i srpsku kulturu, kazao je Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu. Mirko Babić je ispisao jedno posebno poglavlje u istorijatu ovog pozorišta, ničim drugim do jednim snažnim umetničkim izrazom koji je bio prepoznatljiv. Ostavio je dubok trag i ostvario sve ono što jedan glumac može sebi da poželi. Bio je nepresušni izvor enrgije kojom je hranio svoje okruženje, a posebno mlade glumce kojima je bio uzor. Mirko Babić je bio i danas je putokaz.

Mirko Babić sahranjen je danas na Varoškom groblju u Kragujevcu.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar