Bogat program Oktobarskih svečanosti

Ustanova Spomen-park „Кragujevački oktobar“ i ove godine obeležava godišnjicu streljanja naših sugrađana 19, 20. i 21. oktobra 1941. godine, svojim tradicionalnim manifestacijama, u okviru Oktobarskih svečanosti, koje počinju danas od 13 časova, svečanim zatvaranjem izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav“, u Muzeju 21. oktobar.
Zatvaranju će prisustvovati predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i preživeli logoraši Jasenovca i Jastrebarskoga.
Prvi koncert OKTOH-a na programu je sutra od 20 do 21 sat, na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde će nastupiti „Niška crkvena pevačka družina – Brankoˮ, a drugi 7. oktobra u isto vreme, u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, uz nastup Gradskog kamernog orkestra „Šlezinger“.
Radionica antiratne karikature u okviru manifestacije „Dosta su Svetu jedne Šumarice“, održaće se 10. oktobra, od 10 do 12 časova.
Кamerata Akademika (Camerata Academica) iz Novog Sada nastupiće na trećem koncertu OKTOH-a 14. oktobra, od 20 do 21 sat, u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji.
Otvaranje dokumentarne izložbe izložbe „Plaкat – vizuelni sкandal, odjeк stvarnosti i glasniк propagande“ zakazano je za 19. oktobar, od 19 do 20 časova, kada će gostovati i predstavnici Istorijskog arhiva Požarevca, a 20. oktobra, od 19 do 21 sat, u okviru manifestacije BDENJE, održaće se promocija drame „Izrešetane duše“, Venka Andonovskog i četvrti koncert OКTOH-a na kom će nastupiti Akrobaleno gudački kvartet (Acrobaleno string quartet).
Centralna manifestacija „Veliki školski čas“, po tradiciji je na programu 21. oktobra, od 10 do 12 časova, na platou kod Spomenika streljanim đacima i profesorima, uz izvođenje drame „Izrešetane duše“, Venka Andonovskog.
Promocija reizdanja knjige „Ime i broj“ Staniše Brkića, održaće se 23. oktobra, od 19 do 20 časova, u Kino-sali Muzeja „21. oktobar“, a govoriće predstavnici Muzeja žrtava genocida i Spomen-parka „Кragujevački oktobarˮ.
Završni, peti, koncert OKTOH-a zakazan je za 29. oktobar, od 20 do 21 sat, u Svečanoj sali prve Kragujevačke gimnazije, a nastupiće violončelista Nemanja Stanković i pijanistkinja Maja Mihić.
Ovogodišnje Oktobarske svečanosti zatvoriće 02. Međunarodno bijenale umetnosti „ARTiJAˮ, radovi na papiru i od papira, u nekoliko gradskih galerija (Gradska galerija „Mostovi Balkana“, Narodni muzej, Mali likovni salon, Galerija Narodne biblioteke „Vuk Кaradžić“), 7. novembra, od 13 do 16 časova, uz učešće umetnika sa Bijenala.
Napomena: Likovni i literarni konkurs manifestacije DOSTA SU SVETU JEDNE ŠUMARICE otvoren je do 1. novembra na temu „Verujem da je dobro jače od zlaˮ pisca Venka Andonovskog, autora drame koja će biti izvedena na ovogodišnjem Velikom školskom času.

Post Author: Milan

Ostavi komentar