Audio izložba „Jasenovac: logor smrti – zemlja živih“ otvara se sutra u Muzeju

U sredu od 14 časova, u Spomen-muzeju „21. oktobar“, biće otvorena audio izložba posvećena obeležavanju 80. godišnjice uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, pod nazivom „Jasenovac: logor smrti – zemlja živih“.
Izložbu će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.
Tokom svečanog otvaranja izložbe obratiće se i direktorka Spomen-parka „Кragujevački oktobar“, Marijana Stanković, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, Dejan Ristić, osnivač digitalne agencije NextGame, Bogdan Španjević (koautor postavke), i gradonačelnik Кragujevca, Nikola Dašić.
Izložba donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac.
Postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.
Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i, putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj.
Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube.
Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru.
Izložba pod nazivom „Jasenovac : logor smrti – zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora smrti u Jasenovcu.
Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.
Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Кovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja.
Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić.
Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević.
Na izložbi će biti izložena i interaktivna instalacija „Gvozdena knjiga“ čiji je autor Viktor Кiš
Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život, a ne u smrt, u svetlost, a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života.
Važna napomena : Mobilni telefon i slušalice su neophodni tokom izložbe.
Molimo vas da, ukoliko je to moguće, ponesete svoje slušalice kako bi slušali priče. Ukoliko međutim to i ne učinite, organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrebu, a sve u skladu sa epidemiološkim merama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar