Završena operacija Dynamo spasavanja saveznika kod Denkerka, izbile velike studentske demonstracije u Beogradu

Posle petomesečne opsade, krstaši su 1098 godine u Prvom krstaškom ratu zauzeli grad Antiohiju.

Uspostavljeni 1837 godine diplomatski odnosi između Velike Britanije i Kneževine Srbije: Knez Miloš Obrenović u Kragujevcu primio akreditivno pismo prvog britanskog konzula pukovnika Hodžiza.

Drugi svetski rat: okončana je 1940 godine Operacija Dynamo -evakuacija savezničkih snaga iz Denkerka.

Američki astronaut Edvard Vajt izašao je 1965 godine iz svemirskog broda „Gemini 4“ i tako postao prvi Amerikanac koji je „šetao“ kosmosom.

U Beogradu, a potom i u drugim univerzitetskim centrima u Jugoslaviji, počele su 1968 godine studentske demonstracije, prve u komunističkoj Jugoslaviji. Protest protiv privilegija komunističkih funkcionera, nezaposlenosti i ugrožavanja osnovnih demokratskih prava prekinut je posle sedam dana nakon što se studentima preko TV Beograd obratio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, koji je podržao studente i obećao im brže rešavanje društvenih problema.

Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je 1999 godine mirovni plan SAD, EU i Rusije, koji su u Beograd doneli finski i ruski posrednici Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin, čime je odobren dolazak međunarodnih snaga na Kosovo i prekinuti vazdušni napada NATO-a na Jugoslaviju.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar