Završen Berlinski kongres

Na današnji dan, 13 jula 1793, ubijen Žan Pol Mara, jedan od vođa Francuske revolucije i lider “montanjara”. Ubistvo izvršila Šarlot Korde, četiri dana kasnije pogubljena na gijotini.

Berlinski kongres na kojem su evropske sile, to jest  Nemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska, uspostavile nov odnos snaga na jugoistoku Evrope, završen 13 jula 1878. Revidiran Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta, Srbija i Crna Gora stekle međunarodno priznanje i znatno proširile svoje teritorije, a Austro-Ugarska dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu.

U glavnom gradu Urugvaja Montevideu, 13 jula 1930,  počelo prvo Svetsko fudbalsko prvenstvo, na kojem je učestvovalo 13 timova, među njima u jugoslovenski.

U Crnoj Gori 13 jula 1941 podignut ustanak protiv italijanskog okupatora. Od početka Drugog svetskog rata to je bio najveći opštenarodni ustanak u okupiranoj Evropi.

Pobedom sovjetske vojske, 13 jula 1943, okončana ključna faza Kurske bitke u Drugom svetskom ratu, najveće tenkovske bitke u istoriji, u kojoj je učestvovalo oko 6.000 tenkova. Nemci izgubili 2.900 tenkova, a poginulo i povređeno najmanje 230.000 vojnika.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar