Zatvoren „Alkatraz“ čuveni zatvor u SAD

Kanterberijski nadbiskup Tomas Krenmer spaljen 1556 godine na lomači kao jeretik u vreme rimokatoličke reakcije kraljice Meri I. Kao glavni zastupnik verske reformacije u Engleskoj uveo liturgiju na engleskom jeziku i sastavio „Opšti molitvenik“ na engleskom.

Rođen 1685 godine Johan Sebastian Bah (njem. Johann Sebastian Bach), njemački kompozitor, orguljaš i čembalista iz doba baroka, široko priznat kao jedan od najvećih kompozitora i stubova univerzalne kulture.

Stupio 1804 godine na snagu Napoleonov kodeks, francuski krivični i građanski zakon, kojim je car Napoleon I, tada „doživotni konzul“, reformisao pravosuđe.

Kancelar Oto fon Bizmark otvorio 1871 godine prvu sednicu Rajhstaga novog Nemačkog carstva.

Prvi svetski rat: Velikom nemačkom ofanzivom 1918 godine zvanom Kaiserschlacht počela druga bitka na reci Somi u Francuskoj.

Transferom 27 poslednjih zatočenika zatvoren 1963 godine „Alkatraz“, po maksimalnoj bezbednosti čuven zatvor u zalivu San Franciska, u kojem je nekada bio zatvoren gangster Al Kapone.

Na sednici Predsedništva SFRJ postignut 1991 godine dogovor da predsednici republika počnu pregovore o budućnosti savezne države. Prvi od šest susreta održan 28. marta u Splitu.

Američke snage raketirale 2003 godine palate iračkog predsednika Sadama Huseina i ključne državne institucije u Bagdadu. Osam britanskih i četiri američka vojnika poginula kada se helikopter srušio na iračkoj granici, kao prve žrtve rata u Iraku.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar