Umro je Nikola Kopernik

Umro je 1543 godine poljski astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema, jedne od najvećih prekretnica u istoriji nauke. Umesto ptolomejskog geocentričnog sistema, prema kojem je Zemlja centar vasione, on je posle istraživanja koja je obavio po povratku s višegodišnjih studija u Italiji – polazeći od teorije grčkih astronoma koji su smatrali da je Sunce centar sveta oko kojeg kruže Zemlja i druge planete – uspostavio heliocentrični sistem. Prema tom učenju, Zemlja i planete se kreću po putanjama u čijem je centru Sunce, a prividno kretanje nebeske sfere je posledica kretanja Zemlje. Time je udario temelje moderne astronomije i osnove za otkrića Johanesa Keplera i Isaka Njutna o kretanju nebeskih tela, ali je njegova teorija imala dalekosežne posledice i za ostale prirodne nauke i cjelokupan duhovni razvoj čovečanstva. Njegovo učenje je, uz mnoštvo sledbenika, zbog zloglasne rimokatoličke inkvizicije, imalo i mučenike – Đordana Bruna je sud inkvizicije poslao na lomaču, a Galilea Galileja, pod pretnjom smrti, primorao da svoje učenje proglasi zabludom. Rimska crkva je 1616. zabranila sva dela kojima je osnova bilo Kopernikovo učenje. Dela: „Komentariolus…“, „De revolucionibus orbium celestium“.

Rođen je 1686 godine nemački fizičar Gabrijel Danijel Farenhajt, koji je 1726. izradio prvi termometar sa živom. Takođe je stvorio skalu za merenje temperature od 180 stepeni, nazvanu njegovim imenom, na kojoj je tačka smrzavanja na 32. stepenu, a ne na nuli kao kod Celzijusove skale. Farenhajtova skala je u upotrebi u SAD, ranije i u Velikoj Britaniji.

Pronalazač telegrafa Semjuel Morze je 1844 godine iz Vašingtona poslao u 65 kilometara udaljeni Baltimor prvu telegrafsku poruku u istoriji, koja je glasila: „Šta je to Bog uradio?“. Linija Vašington – Baltimor je postavljena za šest sedmica, pošto je prethodno Kongres SAD odobrio 30.000 dolara za njenu gradnju.

U nemirima na fudbalskoj utakmici u prestonici Perua Limi, izazvanim odlukom sudije da poništi gol domaće ekipe, poginulo je 1964 godine više od 300 ljudi, u najvećoj nesreći u istoriji fudbala.

Jugoslovenske Združene snage bezbednosti ušle su 2001 godine u podsektore „Jug“ i „Sever“ Sektora „B“ kopnene zone bezbjednosti, čime su zauzele granicu prema Kosovu.

Vladika Nikolaj Velimirović uvršten 2003 godine među svece Srpske pravoslavne crkve.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar