Umro je Albert Ajnštajn, Turci predali knezu Mihailu Obrenoviću ključeve Beograda

Prvi srpski državni pitomci pomenuti su 1823 godine u pismu Vuka Karadžića knezu Milošu Obrenoviću. U pismu je Karadžić savetovao kneza da se „okani kupovine spahiluka u Vlaškoj“ i da u Petrogradsku banku pošalje 50.000 dukata za vaspitavanje srpskih mladića u inostranstvu. Knez to nije učinio, a prve srpske državne pitomce na školovanje u inostranstvu o trošku države počeo je da šalje njegov sin knez Mihailo Obrenović.

Turci su 1867 godine predali ključeve Beograda srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, što je bio završni čin u dugom procesu političkog oslobađanja Srbije od Otomanskog carstva. U prisustvu srpskih i turskih izaslanika pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, na bedem je podignuta srpska zastava i ispaljena su salva iz 21 topa, a poslednji turski zapovednik Riza paša predao je ključeve knezu Mihailu, koji je potom na konju trijumfalno ušao u Kalemegdansku tvrđavu. U toku ceremonije, kapetan Svetozar Garašanin zamenio je turske stražare na tvrđavi srpskim vojnicima.

U zemljotresu i požaru koji su 1906 godine zahvatili San Francisko, poginulo je oko 4.000 ljudi, a uništeno je oko 75% grada.

Umro je 1955 godine Albert Ajnštajn, slavni teoretičar fizike i tvorac teorije relativnosti.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar