Umro Danilo Bata Stojković, srpski filmski i pozorišni glumac.

Portugalski moreplovac Ferdinand Magelan stigao je 1521 godine na Filipine, gde je krajem aprila poginuo u sukobu s domorocima. Posle tri godine plovidbe oko sveta, u Španiju se 1522. od pet brodova njegove ekspedicije vratila samo „Viktorija“ sa 18 članova posade. Tim putovanjem je prvi put oplovljena Zemlja.

Švedski kralj Gustav III smrtno je ranjen 1792 godine tokom maskenbala u „Rojal operi“ u Stokholmu. Preminuo je 29. marta. Taj atentat bio je inspiracija Verdiju za operu „Bal pod maskama“.

Adolf Hitler izdao je 1935 godine dekret kojim je njemačkoj armiji osigurao 500.000 naoružanih vojnika. Time je potpuno odbacio Versajski ugovor sklopljen posle Prvog svetskog rata kojim je Nemačkoj dozvoljeno samo 100.000 ljudi pod oružjem.

Tokom Vijetnamskog rata američki vojnici masakrirali su 1968 godine najmanje 347 civila u selu Mi Laj.

Pripadnici terorističke organizacije „Crvene brigade“ kidnapovale su 1978 godine u Rimu istaknutog italijanskog političara i bivšeg premijera Alda Mora, zahtevajući da se puste na slobodu uhapšeni članovi njihove organizacije. Teroristi su Mora držali u zatočeništvu do maja 1978, a potom su ga ubili.

Umro je 2002 godine Danilo Bata Stojković, srpski filmski i pozorišni glumac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar