Ubijen novinar Slavko Ćuruvija

Utrehtskim mirom 1713 godine okončan „Rat za špansko nasleđe“. Nizom ugovora koje su 1713, 1714. i 1715. potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska preuređena mapa Evrope, a Španija prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone.

Postignut 1814 godine sporazum u Fontenblou prema kojem je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prestolu ga zamenio Luj XVIII.

Braća German, beogradski trgovci, završila 1842 godine gradnju prve srpske lađe „Knez Mihailo“. Majstori iz Carigrada počeli gradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu. Na brodu bilo mesta i za 18 topova.

Osnovana je 1919 godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization) sa sedištem u Ženevi.

Počela je 1948 godine izgradnja Novog Beograda, novog beogradskog naselja na levoj obali Save.

U Jerusalimu počelo 1961 godine suđenje bivšem funkcioneru nacističke Nemačke Adolfu Ajhmanu za ratne zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

U Beogradu 1997 godine, u restoranu „Mama mia“, ubijen zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije, general-pukovnik Radovan Stojčić. Ubistvo nikada nije rasvetljeno.

U Beogradu 1999 godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik lista „Dnevni telegraf“ i suvlasnik „Evropljanina“. Ubistvo nije razjašnjeno.
Na stepenicama ispred zgrade tadašnje Skupštine SRJ, 2002 godine nešto posle 19 časova, kada je usvojen zakon o saradnji sa haškim tribunalom, Vlajko Stojiljković je izvršio pokušaj samoubistva. Dva dana kasnije, 13.04. u 21.30 časova preminuo je u Urgentnom centru u Beogradu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar