U Kragujevcu održano četvrto savetovanje na temu seoskih vodovoda

U Kragujevcu  je održano četvrto po redu savetovanje „Seoski vodovod“ sa temom rešavanje problema vodosnabdevanja sela i kanalisanje vode van gradskih sredina a u organizaciji udruženja „Održivi razvoj seoskih vodovoda iz Kraljeva (SVOD)“. Savetovanju koje je okupilo predstavnike državnih, naučnih, zdravstvenih institucija, lokalnih samouprava, stručnjaka iz oblasti voda i ekologije, prisustvovali su pomoćnica ministra za javna ulaganja RS, Sandra Nedeljković, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, Damjan Srejić i predsednik Udruženja građana „Održivi razvoj seoskih vodovoda-SVOD“, dipl.inž.građevine, Zoran Dimitrijević.

Vodosnabdevanje je isključivo nadležnost lokalne samouprave. Nedostatak vode za piće jedan je od globalnih rizika današnjice pošto nam klimatske promene donose i taj problem. Prošle godine su nam se naizmenično dešavale poplave i sušni periodi i time su devastirale više od stotinu seoskih vodovoda u Republici Srbiji. Trudimo se da kroz obnovu i kapitalna ulaganja pomognemo lokalnim samoupravama, rekla je pomoćnica ministra za javna ulaganja, Sandra Nedeljković.

Od današnjeg skupa očekujemo predloge zakonskih rešenja koja će biti upućena nadležnim ministarstvima a po kojima bismo mogli da rešavamo probleme u ovoj oblasti. Što se tiče vodosnabdevanja seoskih područja, Grad je izdvojio značajna sredstva za priključke ali nažalost imamo značajan broj nelegalno izgrađenih vodovoda i to je jedan od problema koje uspešno rešavamo. Situacija u kragujevačkim selima je problematična jer je iza nas kišna godina zbog čega su podzemne vode prilično visoke, rekao je Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada.

Cilj je da se pomogne ljudima na selu oko rešavanja pitanja vodosnabdevanja, da se ukaže na postojeće stanje ali i buduće predloge rešavanja problema. Najveći problem je zakonska regulativa ali i nedovoljna sredstva namenjena za seoske vodovode, napomenuo je predsednik UG „Održivi razvoj seoskih vodovoda-SVOD“, dipl.inž.građevine, Zoran Dimitrijević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar