Turci zauzeli Konstantinopolj, prvi put osvojen najviši vrh sveta Mont Everest

Poslije duge opsade, turska vojska, sa sultanom Mehmedom na čelu, zauzela je 1453 godine Konstantinopolis (Carigrad, Istanbul), prestonicu nekada moćnog Vizantijskog carstva, i ubila cara Konstantina XI Paleologa. Pad Carigrada često smatra događajem koji je označio kraj srednjeg vijeka.

Portugalski moreplovac Bartolomeo Dijaz, koji je otkrio Rt dobre nade, utopio se 1500 godine u brodolomu na olujnom moru.

Uspostavljeni su 1839 godine diplomatski odnosi Srbije i Velike Britanije.

Nagodbom je 1867 godine od Habsburškog Carstva stvorena Austro-Ugarska.

U sudaru britanskog putničkog broda „Carica Irske“ i norveškog teretnjaka „Storstat“ na rijeci Sent Lorens (St. Lorence) u Kanadi poginulo je 1914 godine najmanje 1.012 ljudi.

Novozelandski alpinista Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgaj osvojili su 1953 godine najviši planinski vrh na zemlji Mont Everest (Mount Everest, 8.848 metara) na Himalajima i time postali prvi ljudi u istoriji alpinizma koji su se popeli na „krov sveta“.

Na stadionu „Hejsel“ u Briselu (Brussels), neposredno pre početka finalne utakmice Kupa evropskih šampiona u fudbalu između Liverpula i Juventusa 1985 godine, došlo je do vandalskog napada navijača iz Engleske na italijanske navijače, pri čemu je poginulo 39 i povređeno više od 400 ljudi.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar