Turci zarobili i ubili Koču kapetana

Rođena je 1533 godine Elizabeta I, engleska kraljica (od 1558. godine), kći Henrija VIII i Ane Bolen. Oslanjajući se na plemstvo i trgovačko-bankarsku buržoaziju, sprovela je niz mera koje čine prekretnicu u istoriji Engleske: još oštrije proterivanje seljaka sa zemlje, osnivanje Londonske berze (1566) i niza trgovačkih kompanija, jačanje trgovačke i ratne mornarice, osiguranje prevlasti anglikanske crkve i osvajačka kolonijalna politika koja je, posle sloma španske „Nepobedive armade“, 1588. osigurala Engleskoj pomorsko prvenstvo i položaj najjače kolonijalne sile.

Turci su 1788 godine zarobili vođu srpskih dobrovoljaca Koču Anđelkovića, poznatog kao Koča kapetan, sproveli ga u Tekiju i nabili na kolac. U austrijsko-turskom ratu na čelu dobrovoljačkog odreda oslobodio je Požarevac, Palanku (sadašnju Smederevsku Palanku), Batočinu, Bagrdan i Kragujevac, a narod je to vojevanje nazvao Kočina krajina. Austrijski car Josif II za zasluge mu je dao čin kapetana.

Brazil je 1822 godine proglasio nezavisnost od Portugala. Tadašnji guverner, princ Pedro, proglasio se za cara. Portugal je Brazilu priznao nezavisnost tek šest godina kasnije. Današnji dan slavi se kao Nacionalni dan.

U mestu Sip na jugoslovenskoj obali Dunava i u Gura Vaji na rumunskoj obali postavljen je 1964 godine kamen temeljac na gradilištu hidroelektrane Đerdap.

Kontakt grupa je 1994 godine na sastanku u Berlinu odlučila da Savetu bezbednosti UN predloži ublažavanje sankcija Jugoslaviji, kao nagradu za zavođenje embarga Republici Srpskoj, čiji su građani na referendumu 27. i 28. avgusta 1994. odbacili mirovni plan Kontakt grupe za BiH.

Post Author: Milan

Ostavi komentar