Tribina u okviru nacionalne kampanje “Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh”

Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa projektom „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), uz podršku Svetske banke i Banke Poštanska štedionica, pokrenuli su nacionalnu kampanju pod nazivom “Manji računi, za veći komfor i čistiji vazduh” u okviru koje se održavaju tribine u opštinama i gradovima Srbije. Jedna od deset  tribina održana je u Kragujevcu, na kojoj su eksperti iz Ministarstva rudarstva i energetike, projekta „Bolja energija“ i Banke Poštanska štedionica informisali građani o načinima i vrstama subvencionisanja, predstavili energetski kalkulator i novi proizvod za kreditiranje ove vrste projekata.

Tribina je prilika da se čuju svi detalji konkursa za mere energetske efikasnosti koji Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije sprovodi više od tri godine a namenjeni za zamenu stolarije na kućama i stanovima, izolaciju, zamenu kotlova, ugradnju solarnih panela, solarnih kolektora i toplotnih pumpi u domaćinstvima. U Kragujevcu je do sada sredstva po ovom konkursu dobilo preko 400 domaćinstava, a samo po ovogodišnjem aktuelnom javnom pozivu ugovore je potpisalo 199 u ukupnoj vrednosti od 26 miliona dinara, kazala je Ana Radojević, energetska menadžerka grada Kragujevca.

Pomoćnica ministarke za energetsku efikasnost i klimatske promene, Maja Vukadinović, kazala je da će program koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom trajati narednih pet godina, a pošto je zainteresovanost građana iznad svih očekivanja, pregovaramo i sa drugim finansijskim institucijama, dodala je.

Ministarstvo rudarstva i energetike, kroz program Vlade Srbije, dodeljuje subvencije za mere energetske efikasnosti u iznosu do 50% za primenu maksimalno dve pojedinačne mere (npr: zamena prozora i ugradnja kotla na gas), odnosno do 65% za primenu paketa mera (npr: zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotao na biomasu i solarni paneli). Uz pomoć i podršku USAID-og projekta “Bolja energija”, takođe se radi i na uspostavi održivih mehanizama finansiranja za energetsku sanaciju stambenih zgrada i osnivanja Energetskih info centara za građane širom Srbije. Ovaj projekat je podržan i finansiran iz zajma Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara i sprovodi se u cilju unapređenja energetske efikasnosti i održivog grejanja domaćinstava. Banka Poštanska štedionica kreirala je kreditne linije za energetsku efikasnost, namenjenu fizičkim licima. Na taj način pomaže značajnom broju domaćinstava da ostvare planiranu investiciju u energetsku obnovu doma i stvore preduslove za dugoročnu uštedu energije i smanjenje troškova. Na temelju uspešne realizacije pomenute kreditne linije nastao je i novi proizvod Banke, jedinstven na domaćem tržištu, namenjen finansiranju stambenih zajednica. Njegov cilj je da pomogne stanarima da unaprede svojstva zgrade i poboljšaju uslove života i kulturu stanovanja.

Tribine su do sada održane u Užicu, Smederevu, Pirotu i Valjevu a predviđene su još Beogradu, Kosjeriću, Novom Pazaru, Nišu i Zaječaru.

Post Author: Milan

Ostavi komentar