Svetoandrejska skupština zbacila kneza Aleksandra Karađorđevića i vratila Miloša Obrenovića

Rođen je 1803 godine Hektor Berlioz, francuski kompozitor i muzički pisac, tvorac francuske programske muzike, vođa muzičkog romantizma. Izvršio je veliki uticaj na evropsku muziku. Pisao je muzičke članke i kritike, komponovao simfonijska dela, opere… Dela: „Fantastična simfonija“, „Harold u Italiji“, „Trojanci u Kartagini“, „Prokletstvo Fausta“…

Svetoandrejska skupština zbacila je 1858 godine s prestola srpskog kneza Aleksandra Karađorđevića. Miloš Obrenović je ponovo postao knez, a za njegovog naslednika proglašen je knežev sin Mihailo Obrenović.

Skupština Srbije prihvatila je 1888 godine ustav radikala – kojim je prvi put uvedena parlamentarna demokratija – i kralja Milana Obrenovića. Kralj je ukinuo ustav državnim udarom 9. maja 1894. i vratio na snagu Namesnički ustav iz 1869.

Umro je 1918 godine Ivan Cankar, jedan od najvećih slovenačkih književnika, majstor snažnog izraza, slikar društva svoga vremena, nepomirljiv i oštar kritičar društvenog zla, branilac potlačenih i eksploatisanih. Odličan satiričar, sa mnogo osećanja za socijalnu pravdu, postavio je i raspravljao niz socijalnih i psiholoških problema; dao je veliki broj snažnih dela, od kojih su najpoznatija: „Kralj Bejtanove“, „Za dobro naroda“, „Martin Kačur“, „Sluga Jernej i njegovo pravo“… Ljubljanski biskup Jeglič naredio je da se 1899. spali njegova zbirka pesama „Erotika“. Jedan je od prvih i, pored Župančića, najjači predstavnik literarnog pokreta poznatog kao moderna.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar