Studijska poseta delegacije Republike Srpske

Radi razmene iskustava i upoznavanja sa merama pružanja podrške i pomoći šumadijskim poljoprivrednim proizvođačima, na inicijativu Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) u Kragujevcu je u dvodnevnoj studijskoj poseti delegacija iz Republike Srpske koju čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora, predstavnici poljoprivrednog klastera prijedorske regije, razvojne agencije iz Prijedora PREDA i udruženja proizvođača i voćara okupljeni oko Zadruge Kooperativa. Damjan Srejić, član Gradskog veća za održivi razvoj sela i grada i predsednik Skupštine osnivača Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP) i Nenad Popović, direktor REDASP sa saradnicima, u zgradi Gradske uprave upriličili su prijem.

Grad Kragujevac ove godine ima duplo veći agrarni budžet nego ranijih godina, 50 miliona dinara i kroz subvencije i podsticaje pomaže poljoprivredne proizvođače. Ovogodišnjim budžetom predviđeno je sufinansiranje nabavke veštačkog đubriva, mehanizacije i priključnih mašina, sadnog materijala voća, nabavke priplodnih grla, opreme za navodnjavanje, pčelarstvo ali i, pored ostalog, osiguranje useva, plodova i životinja, kazao je Damjan Srejić, član Gradskog veća. On je kazao da se u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima čini sve da se taj proces zaokruži. Pored pomoći za apliciranje za subvencije iz gradskog budžeta, imaju mogućnost korišćenja budžeta Ministarstva i drugih poljoprivrednih fondova. Direktna davanja nisu jedina ulaganja u selo jer imamo i druge infrastrukturne radove bušenje arteskih bunara, izgradnja saobraćaja i druge programe bitne za poljoprivrednike.

Rural je značajna sfera jer više od polovine ukupne teritorije ovog dela Srbije kategorisano je kao ruralno područje i naši principi u radu se baziraju na planu razvoja rurala, promociji proizvodnje, strateškom planiranju i povećanju apsorpcije sredstava sa državnog i međunarodnog nivoa, kazao je Nenad Popović, direktor REDASP. On je podsetio da je u Kragujevcu 2002. godine nastala kao prva razvojna agencija, među prvima akreditovana u Srbiji i pokriva teritoriju Šumadije i Pomoravlja, od Aranđelovca do Paraćina i ukupno 13 jedinica lokalnih samouprava od kojih dva grada Kragujevac i Jagodina sa oko 500 hiljada stanovnika. Ispunjavamo uslove koje je država propisala kako bismo imali ekskluzivitet na sprovođenju brojnih državnih programa na ovoj teritoriji. Agencija se bavi programima i projektima vezanim za različite oblasti društveno –ekonomsokg razvoja. S jedne strane sprovodimo sve državne programe za razvoj preduzetništva u saradnji sa Ministrstvom privrede, pomažemo razvoj i održivost poljoprivrednih proizvoda kao i lokalnim samoupravama u pripremi različitih projekata ali se bavimo turizmom a poslednjih nekoliko godina aktivni smo i u oblasti evropskih integracija.

Violeta Emić, predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata se zahavlila na organizaciji posete i mogućnosti upoznavanja sa radom i sprovođenjem poljoprivrednih mera, radi razmene i unapređivanja iskustava i znanja.

Postoje dosta sličnosti između onoga što naše Ministarstvo preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata radimo. Iako nismo agencija radimo na razvojnim projektima, najviše projekte Svetske banke i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD. Kontinuirano već dvadeset godina realizujemo te projekte i ova poseta je projektovana u okviru završne faze jednog takvog projekta, a sledeći petogodišnji projekat je praktično nastavak IFAD –ovog projekta. Pokušavamo da pokrenemo sve ono što je tokom rata pokidano u tom poljoprivrednom i privrednom miljeu i da uspostavimo neki ambijent za razvoj organizacija, agencija i udruženja proizvođača, zadruga, a kroz projekat smo počeli da radimo na uspostavljanju poljoprivrednih klastera što bi bilo ekvivalent regionalnim poljoprivrednim agencijama u drugim zemljama.

Sastaku u Skupštini garad prisustvovala je Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita i razvoj sela.

U programu tokom dvodnevne poste delegacija Republike Srpske obići će sve važne poljoprivredne objekte i sastati se sa šumadijskim proizvođačima i stručnim službama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar