Sećanje na 1300 kaplara

Na poziv države da pruže podršku srpskoj vojsci na frontu na Kolubari, nesvršeni oficiri Vojne škole 18. novembra 1914. godine prošli su kroz Kragujevac.

U znak sećanja na Skopski đački bataljon, kraj spomenika-krajputaša ”1300 kaplara” položeni su venci. Vence su položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. ”Vojvoda Radomir Putnik”, SUBNOR-a, Vojske RS a u ime grada venac su položili zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Mladenović i Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.

Uz dužno poštovanje i osećaj velikog ponosa danas smo položili vence kraj spomen obeležja 1300 kaplara u znak sećanja na stasalu mladost Srbije koja je prerano otišla u nezaborav. Na pomen 1300 kaplara u Srbiji i srpskom narodu budi sepatriotizam, ali i osećaj da su sloboda i Srbija iznad svega, rekao je Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine. Pravo iz školskih klupa noseći mladost i znanje oni su ušli u redove srpske vojske, podigli moral i tako dali veliki doprinos pobedi u Kolubarskoj bici. Mi smo ponosni na našu istoriju, a oni su deo nje, poručio je Mladenović.

Đaci kaplari su večiti primer mlađim generacijama kako treba da se odnose prema svojoj otadžbini i odbrani. Kragujevčani posebno treba da se sećaju đaka kaplara jer je više od 50 Kragujevčana bilo u Skopskom đačkom bataljonu, rekao je Milan Vujčić, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. ”Vojvoda Radomir Putnik”.

Post Author: Milan

Ostavi komentar