Rođen je Svetozar Marković

Izašle su 1784 godine prve dnevne novine u SAD-u (Penns Packet & General Advertiser).

Proglašena je 1792 godine prva Francuska republika.

Rođen je 1846 godine srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi. Po povratku sa studija u Švajcarskoj, gde je upoznao Karla Marksa, Nikolaja Černiševskog, Dmitrija Pisareva, pokrenuo je 1871. prvi socijalistički list na Balkanu „Radenik“. Ubrzo je proteran iz Srbije i godinu dana je živeo u Novom Sadu. Po povratku je 1873. i 1874. pokrenuo listove „Javnost“ i „Glas javnosti“, a 1875. i list „Oslobođenje“. Zbog navodne štamparske krivice, odležao je devet meseci u požarevačkom zatvoru, odakle je izašao teško bolestan. Izučavao je samoupravu i nacionalno pitanje jugoslovenskih naroda, zalažući se za federativno rešenje. Člancima „Realni pravac u nauci i životu“, „Pevanje i mišljenje“ i „Realnost“ snažno je uticao na srpsku književnost krajem 19. veka. Političke ideje razradio je u delu „Srbija na istoku“, svom najznačajnijem i najoriginalnijem spisu.

Jugoslavija je 1973 godine prekinula diplomatske odnose s Čileom, deset dana posle puča generala Augusta Pinočea izvedenog uz pomoć SAD; u puču je ubijen socijalistički predsednik Salvador Aljende.

Opozicioni Savez za promene je 1999 godine u Beogradu i u još dvadesetak gradova u Srbiji otpočeo svakodnevne protestne skupove, zahtevajući odlazak s vlasti jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Post Author: Milan

Ostavi komentar