Rođen je Petar II Petrović Njegoš

Rođen je 1813 godine srpski pisac Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladar i vladika, prema većini književnih kritičara najveći srpski pesnik, čija je kruna stvaralaštva nenadmašni dramski spev „Gorski vijenac“. U osnovi je refleksivno-lirski pesnik, što je uočljivo i u njegovim najvažnijim delima, iako ona imaju epsko-dramski oblik, a njegov jezgroviti stil obojen je snažnim elementima mirnog klasičnog stiha i svežinom narodne pesme. Glorifikovao je heroizam i osećanje za slobodu Crnogoraca, koje je u nacionalnom pogledu posmatrao kao deo srpskog naroda. Rade Tomov Petrović – iz porodice koja je Crnoj Gori više od jednog veka davala vladike – monaško ime dobio je po stricu, vladici i vladaru Crne Gore Petru I, poznatom i kao sveti Petar Cetinjski, koji ga je odredio za naslednika. Školovao se u Cetinjskom manastiru i u Topli kod Herceg Novog, a učitelj mu je bio i Sima Milutinović Sarajlija, koji ga je uputio u istoriju, filozofiju i književnost. Kao državnik je položio temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze i izdejstvovao veću pomoć Rusije, ali nije ostvario san da zajedno sa Srbijom oslobodi Bosnu i Hercegovinu. Takođe je podigao prvu osnovnu školu, a 1834. osnovao je štampariju. Pritisnut bolešću, umro je 1851. u 38. godini. Ostala dela: filozofski ep „Luča mikrokozma“, spev „Lažni car Šćepan Mali“, misaone i lirske pesme.

Umro je 1868 godine Đoakino Rosini, italijanski kompozitor. Komponovao je 39 opera, od kojih se do danas održalo na repertoaru samo nekoliko. Popularnost mu je najviše donela opera „Seviljski berberin“. Ostale opere: „Viljem Tel“, „Tankredi“, „Otelo“, „Semiramida“… Iz oblasti crkvene muzike ističe se kompozicija „Stabat Mater“.

Rođen je 1871 godine srpski izdavač slovenačkog porekla Vladislav Ribnikar, osnivač lista „Politika“, njen prvi direktor i glavni urednik. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, u Parizu i Berlinu radio je kao dopisnik jednog francuskog lista, a po povratku u Srbiju, pokrenuo je „Politiku“, čiji se prvi broj pojavio 25. januara 1904. Hroničari su zabeležili da je list „mirnim, ozbiljnim i odmerenim tonom“ odudarao od tadašnje štampe.

Oko 500.000 ljudi poginulo je 1970 godine u najvećoj katastrofi u 20. veku koju je prouzrokovao ciklon u Istočnom Pakistanu (današnji Bangladeš).

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar