Rođen je Ludvig van Betoven, otpočela je bitka u Ardenima

U Bonu je 1770 godine rođen Ludvig van Betoven, nemački kompozitor, najistaknutiji i najuniverzalniji stvaralac u istoriji muzike. Stvaralaštvo mu predstavlja i ujedinjuje poslednje etape klasičnog stila i prve klice romantizma, što se naročito ogleda u simfonijama i klavirskim sonatama. Komponovao je devet simfonija (deveta sa horom na tekst Šilerove „Ode radosti“), klavirske sonate (neke poznate i pod pojedinačnim nazivima „Appassionata“, „Mondschein“, „Pathetique“), koncerte za klavir i orkestar, gudačke kvartete…

Umro je 1859 godine Vilhelm Grim, nemački književnik, germanist. Sa bratom Jakobom dao je zbirku „Dečje i domaće bajke braće Grim“, izdao je i objasnio mnoge srednjovisokonemačke tekstove, izdao „Nemačke junačke bajke“… Grimove bajke prevedene su na sve jezike sveta i postale su duhovna svojina čovečanstva.

Albert Ajnštajn je 1915 godine objavio svoje „Osnove opšte teorije relativnosti“.

Pušten je 1934 godine u saobraćaj prvi beogradski drumski most preko Save, nazvan Zemunski most kralja Aleksandra I, koji je dignut u vazduh u aprilu 1941, ubrzo po napadu nacističke Nemačke na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu. S potpornih zidova s obe strane mosta komunistički režim je u proleće 1947. uklonio kamene reljefe s grbovima Kraljevine Jugoslavije. Na mestu srušenog visećeg mosta, 1957. je podignut most nezvanično nazvan Brankov most, najverovatnije prema nazivu ulice čiji je most produžetak.

Otpočela je 1944 godine i odigravala se do 31. januara 1945. ardenska protivofanziva, kao neuspešan pokušaj Nemaca na Zapadnom frontu da protivofanzivom preko Ardena razbiju razvučene snage VIII američkog korpusa i time spasu ugroženu Rursku oblast i izmene nepovoljan tok ratnih događaja. U ovoj protivofanzivi Nemci su izgubili oko 220.000, a saveznici oko 77.000 ljudi.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar