Rođen je Filip Višnjić

Rođen je 1599 godine Oliver Kromvel, engleski vojskovođa i državnik, najvažnija ličnost Engleske buržoaske revolucije. Kromvel je organizovao revolucionarnu vojsku kojom je porazio kraljevske pristalice kod Marston Mura i Nezbija, a potom je zarobio i kralja Čarlsa I, koji je kasnije osuđen na smrt. Odbivši titulu kralja, Kromvel je 1653. postao protektor triju kraljevina: Engleske, Škotske i Irske. Posle njegove smrti ponovo je uspostavljena monarhija.

Rođen je 1765 godine srpski guslar Filip Višnjić, najistaknutiji srpski pesnik u prvoj polovini 19. veka, „Homer srpske epske književnosti“. Taj Srbin iz Bosne, slep od osme godine, rano je počeo da uz gusle stvara nadahnute pesme o borbama za oslobođenje od Turaka, krstareći balkanskim krajevima od Temišvara do Skadra, od Banja Luke do Smedereva. Priključio se 1809. Prvom srpskom ustanku i postao „pesnik bune“. Posle sloma ustanka 1813, prešao je u Srem i nastanio se u selu Grk (Višnjićevo), u kojem je ostao do smrti 1835. U Sremu je 1815. upoznao Vuka Karadžića, koji je zapisao mnoge njegove pesme, uključujući „Početak bune na dahije“, „Boj na Mišaru“, „Knez Ivo Knežević“, „Smrt Marka Kraljevića“.

Prvi put je 1792 godine upotrebljena giljotina, sprava za pogubljenje u Francuskoj revoluciji. Prva žrtva je bio Nicolas J. Pelletier,

Rođen je 1840 godine Petar Ilič Čajkovski, ruski kompozitor i najistaknutiji simfoničar 19. veka. Komponovao je šest simfonija, koncerte za klavir, violinu i orkestar, solo pesme i opere: „Evgenije Onjegin“, „Pikova dama“, balete: „Labudovo jezero“, „Uspavana lepotica“….

Diktator Antўnio Salazar svrgnut je 1974 godine sa vlasti u Portugalu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar