Raspušten logor na Banjici, preminula Dženis Džoplin

U Americi je 1648 godine osnovano prvo dobrovoljno vatrogasno društvo.

Privremena vlada objavila je 1830 godine otcepljenje Belgije od Holandije.

Rođen je 1895 godine Baster Kiton, veliki američki glumac i reditelj. Bio je jedan od najznačajnijih komičara u istoriji filma, a svoje gegove gradio je na prividnoj ravnodušnosti. Filmovi: „A Funny Thing Happened on the Way to the Forum“, „Hollywood Clowns“, „Man in the Silk Hat“, „It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World“, „When Comedy was King“, „Sunset Boulevard“, „God’s Country“, „Doughboys“… Umro je 1966. godine, a njegovim stopama krenuo je unuk, takođe popularni glumac – Majkl Kiton.

Uoči oslobođenja Beograda 1944 godine u Drugom svetskom ratu, raspušten je koncentracioni logor na Banjici, nacističko mučilište i sabirni centar za streljanje i slanje na prisilni rad u Nemačku, koji su nemačke okupacione vlasti osnovale u junu 1941. Prema nepotpunim podacima, kroz logor je prošlo nešto više od 23.500 muškaraca, žena i dece, ali je na stratištu u Jajincima, gde su logoraši odvođeni na streljanje, pronađeno 68.000 spaljenih i 1.400 nespaljenih leševa.

Osnovano je 1945 godine sportsko društvo CDNJA Partizan. Košarkaška sekcija CDNJA Partizan nastala je od košarkaške reprezentacije Jugoslovenske armije, koja je 1945. godine osvojila prvenstvo države na turniru sa reprezentacijom jugoslovenskih republika. Pod imenom Partizan, košarkaši današnjeg KK Partizan nastupaju od prvog klupskog šampionata Jugoslavije, održanog 1946. godine. KK Partizan je 1953. godine zvanično prestao da bude klub Jugoslovenske armije, pošto je i celo sportsko društvo dobilo naziv Jugoslovensko sportsko društvo Partizan (JSD Partizan).

Sovjetski Savez lansirao je 1957 godine „Sputnjik“, prvi veštački satelit, radi naučnih merenja i istraživanja.

U 27. godini je 1970 godine preminula pevačica Dženis Džoplin.

Post Author: Milan

Ostavi komentar