Prvi put se pojavio crtani lik Popaj

Thomas Crapper patentirao je 1861 godine vodokotlić za toalet.

Rođen je 1863 godineKonstantin S. Stanislavski, ruski pozorišni reditelj i glumac, osnivač i direktor Moskovskog hudožestvenog teatra. U režiji i glumi razvio je pozorišni realizam do savršenstva. Njegova teorija, poznata u celom svetu kao „sistem Stanislavskog“, ima i danas veliki broj privrženika među pozorišnim umetnicima, ali i protivnika. Osnovni princip teorije jeste da glumac ulogu uvek mora istinski da proživljava, a ne samo da predstavlja spoljne oblike jednom postignutog proživljavanja. Stanislavski je svakako najveće ime ruske pozorišne kulture, a njegova shvatanja imala su, više nego shvatanja svih drugih pozorišnih teoretičara, međunarodni odjek koji traje i danas.

Umro je 1876 godine srpski slikar Pavle Simić, koji je najviše radio ikonostase, uglavnom u Vojvodini. Zapažen je i po istorijskim kompozicijama „Ilija Birčanin predaje harač“, „Hadži-Ruvim“, „Hadži-Đera“, „Nemanjina smrt“, „San sv. Save“ i portretima „St. Jovanović“, „J. Probojčević“, „Milica Stojadinović Srpkinja“, „Žena s belim okovratnikom“.

Patentirana je 1928 godine prva potpno automatska mašina za razvijanje fotografskog filma.

Prvi put se 1929 godine pojavio crtani lik Popaj.

Jugoslovenski premijer Milan Stojadinović sastao se 1938 godine u Berlinu s vođom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom, koji mu je obećao integritet države, suprotstavljanje austrijskoj restauraciji, savez protiv boljševizma i mađarskog revanšizma i da neće stvarati savez s Italijom opasan za Jugoslaviju. Zauzvrat je tražio saradnju sa Silama osovine.

Umro je 1964 godine srpski slikar Đorđe Andrejević Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Pre Drugog svetskog rata, najviše je slikao prizore socijalne stvarnosti i društvenog revolta, a kao učesnik građanskog rata u Španiji od 1936. do 1939. i Narodnooslobodilačke borbe od 1941, ratne prizore. Radio je velike kompozicije, portrete, mrtve prirode i figure, crteže, gravire, grafičke mape („Krvavo zlato“, „Za slobodu“, „Partizani“).

Post Author: Milan

Ostavi komentar