Prvi put je izašao crtani strip „Hogar strašni“

U Beču je 1814 godine objavljena „Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica“ Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

Premijerno je 1816 godine izvedena Rosinijeva opera „Seviljski berberin“ u Rimu.

Rođen je 1884 godine srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je pretežno pisao o Vojvodini, njenom ambijentu i ljudima. Prava je završio u Budimpešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac, potom načelnik u ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Neposrednim i rodoljubivim stihovima žigosao je nacionalno otuđenje, korupciju i izdaju, a u intimnoj lirici bio je impresionista. Pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela: zbirke pesama „Rodoljubive pesme“, „Na pragu“, „Stihovi“, zbirke pripovedaka „Bunja i drugi u Ravangradu“, „Varljivo proleće“, „Pomerene savesti“, „Prepelica u ruci“, „Dah života“, Moloh“.

Nemačka je 1941 godine u Drugom svetskom ratu u Berlinu, na tajnom sastanku šefa diplomatije Joakima fon Ribentropa s izaslanikom jugoslovenske vlade Danilom Gregorićem, izvršila jak pritisak na Jugoslaviju da pristupi Trojnom paktu, što je i učinila 25. marta 1941.

Prvi put je 1973 godine izašao crtani strip „Hogar strašni“.

Panamski general Manuel Antonio Noriega i 16 njegovih saradnika optuženi su 1988 godine za krijumčarenje droge i pranje novca u SAD-u. De facto diktator Paname od 1983, Norijega je optužen za krijumčarenje marihuane u SAD, pranje miliona američkih dolara i saradnju sa kolumbijskim kartelom u pogledu trgovine kokainom. Panamski lider odbacio je optužbe i zapretio isterivanjem oko 10.000 američkih državljana koji su živeli stacionirani pri Panamskom kanalu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar