Prvi arheolozi ušli u Tutankamonovu grobnicu

Objavljena je 1865 godine knjiga „Alisa u zemlji čuda“.

Umro je 1893 godine srpski filozof, pisac i političar Milan Kujundžić Aberdar, jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj školi, član Srpske kraljevske akademije, predsednik skupštine Srbije i ministar prosvete. Studirao je u Beču, Minhenu i Parizu, diplomirao u Oksfordu. U mladosti je bio jedan od vođa Ujedinjene omladine srpske i urednik njenog glasila „Mlada Srbadija“. Stihovi ovog izrazito romantičarskog pesnika pozivali su na borbu protiv ugnjetača, za oslobođenje i ujedinjenje porobljene braće. Dela: „Kratki pregled harmonije u svetu“, „Ide li svet na bolje ili na gore“, „Filozofija u Srba“, „Šta je i koliko u nas urađeno na lođici“ (logici), spev „Srpski patrijarh“, balada „Nevesta hajdukova“.

U Dolini kraljeva u Egiptu 1922 godine, britanski arheolozi Hauard Karter (Howard Carter) i Lord Karnarvon (Lord Carnarvon) prvi su ušli u Tutankamonovu grobnicu za više od 3.000 godina. Tutankamonove zatvorene odaje bile su misteriozne, nedirnute, a u njima je pronađena kolekcija od nekoliko hiljada neprocenjivih predmeta, uključujući zlatni kovčeg u kojem je bilo mumificirano telo faraona.

Američki predsednik Frenklin Ruzelt potpisao je 1941 godine zakon kojim se i zvanično uspostavlja Dan zahvalnosti koji se slavi u SAD-u kao četvrti četvrtak u novembru.

Francuska je 1965 godine iz Sahare uspešno lansirala satelit „Asterix-1“, čime je postala treća kosmička sila nakon SAD-a i Rusije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar