Protest bivših radnika ZASTAVA KAMIONA

Bivši radnici fabrike Zastava kamioni, koji su se opredelili za dobrovoljni odlazak iz firme uz odgovorajući socijalni program, organizovali su treće protestno okupljanje na trgu Topolivaca.

Tražili su isplatu zaostalih potraživanja, i to dugovanja prema PIO fondu, zaostale neisplaćene zarade i jubilarne nagrade.

Na protesnom skupu pročitan je dopis koji je upućen najvišim instancama u Beogradu, gradonačelniku Kragujevca ali i sudskim izvršiteljima koji su obavestili organizacioni odbor protesta da im je onemogućeno da uđu u fabriku da izvrše naplatu potraživanja.

Pošto povratnih odgovora nije bilo najavili su radikalizaciju protesta.

Od prošlog ponedeljka do današnjeg okupljanja bivših radnika Zastava kamiona skoro da nema pomaka u rešavanju problema.

Okupljeni bivši radnici fabrike Zastava kamioni tvrde da od 2013. godine, pa do sada, zaposlenima koji su sporazumno po raznim modelima socijalnih programa, raskinuli radni odnos i napustili fabriku nisu isplaćena zaostala potraživanja.

Radni staž im nije povezan, nisu isplaćene zaostale zarade i jubilarne nagrade.

Po svim navedenim potraživanjima poseduju pravnosnažne i izvršne sudske presude i svi predmeti se nalaze kod sudskih izvršitelja.

Ni oni ne mogu da naplate potraživanja, čak ni da se pojave u fabrici.

Bivši radnici koji su protestovali pozvali su Ministarstvo privrede da ne ignoriše Protokol koji je potpisan između reprezentativnih sindikata Grupe Zastava vozila i Ministarstva privrede i može da posluži kao dobar osnov za obeštećenje radnika i rešavanje navedenih problema.

Odbor bivših radnika Zastava kamiona predao je direktoru Grupe Zastava Draganu Srejoviću i gradonačelniku Kragujevca spisak, u kome je naznačena visina potraživanja prema svakom bivšem zaposlenom.

Isto pismo biće poslato i Predsednici Vlade Republike Srbije, Ministarstvima privrede i pravde, kancelariji zaštitnika građana i Nadzornom odboru „Zastava kamioni“. Povratnih informacija nema.

Organizacioni odbor protesta bivših radnika Zastava kamioni uputio je poziv svim bivšim radnicima grupacije Zastava koji imaju nenaplaćena potraživanja sledećeg ponedeljka na skup „kod Krsta“ u 9 časova kako bi skrenuli pažnju javnosti da nisu ostvarili svoja prava.

IZVOR : Radio televizija Kragujevac/  Slađana Obradović Čukarić.

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar