Projekat podrške malim i srednjim preduzećima EU uspešno završilo 25 učesnika

UBiznis inovacinom centru danas je održana završna konferencija projekta „Jačamo podršku preduzećima – radimo na održivom rastu MSP u Šumadiji i zapadnoj Srbiji“, na kojoj se govorilo o postignutim rezultatima projekta i značaju organizacija za podršku biznisu za povećanje konkurentnosti malih, mikro i srednjih preduzeća.

Reč je o projektu koji je finansirala Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO Plus a u Kragujevcu, u proteklih devet meseci realizovali Biznis inovacioni centar i Business innovation programs.

Tokom projekta raspisano je dva javna poziva za tri komponente – uvođenje ISO standarda, nabavku nove opreme i ekspertsku podrška za koju se tokom realizacije uspostavilo da je najpotrebnija za digitalizaciju procesa, marketing i internacionalizaciju poslovanja, kazao je Momčilo Sretenović, direktor BIC. Za tri komponente bilo je prijavljeno 47 preduzeća a nakon selekcije izabrano je 25 koji su uspešno prošli sve planirane aktivnosti. Zahvaljujući projektu osam preduzeća je uvelo ISO standard, sedam je dobilo podršku za nabavku opreme a kroz ekspertsku podršku koja se odnosila na digitalni marketing i izradu promo materijala, prošlo je 10 učesnika.

Čestitajući na uspešno realizovanom projektu, Saša Soković načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj je rekao da grad Kragujevac već dve godine intenzivno radi na programima kojima želi da pomogne razvoju biznisa. Kroz program LER-a, Kragujevac je prošle godine izdvojio 8,5 miliona dinara za dodelu bespovrtanih subvencija preduzetnicima iz metalskog i IT sektora koji već rade, a ove godine budžetom je za iste namene predviđeno duplo više sredstava. Mali biznis u Kragujevcu ima jaku privrednu aktivnost, a u prilog tome govori podatak da je u poslednjih osam godina 3000 više preduzetnika registrovano na teritoriji grada u odnosu na 2015, kada ih je bilo 5600, a zaključno sa 2022. godinom prema evidenciji Agencije za privredne registre ima 8614 privatnih preduzetnika. Uz 1800 privrednih društava koji posluju na teritoriji grada uviđa se izuzetno živa privredna aktivnost, a tome doprinose i velike svetske kompanije koje postoje i koje nameravaju da šire svoju delatnost ovde, zaključio je Soković.

Post Author: Milan

Ostavi komentar