Proglašena Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca

Rođen je 1819 godine srpski istoričar i publicista Danilo Medaković, veoma zaslužan za širenje knjige u narodu. U vreme revolucije 1848. pokrenuo je list „Napredak“, koji je ubrzo zabranjen zbog opozicionog stava prema patrijarhu Josifu Rajačiću, 1851. list „Južna pčela“, a 1852. „Srpski dnevnik“ s književnim dodatkom „Sedmica“. Napisao je „Povjesnicu srpskog naroda“.

Hans Kristijan Andersen objavio je 1835 godine svoju prvu knjigu bajki.

Snimljen je 1903 godine prvi vestern film – „Velika pljačka voza“.

U Beogradu je 1918 godine proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, s princem Aleksandrom I Karađorđevićem kao regentom i Beogradom kao prestonicom, koja je 1929. dobila ime Jugoslavija. Ujedinjenje jugoslovenskih zemalja omogućila je pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu i u novu državu su uključene nezavisne predratne srpske države – Srbija (proširena Vardarskom Makedonijom posle balkanskih ratova) i Crna Gora i teritorije u sastavu poražene Austro-Ugarske (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Dalmacija i Vojvodina, čija je skupština odlučila da Vojvodina prvo uđe u sastav Srbije, a potom u Kraljevinu SHS).

U Karađorđevu je 1971 godine na sednici Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije smenjen deo rukovodstva Saveza komunista Hrvatske – nosilaca politike tzv. masovnog pokreta. Time je privremeno zaustavljena šovinistička pomama u Hrvatskoj. Ocenjeno je da i u drugim republikama ima pojava suprotnih politici rukovodstva SKJ, pa su usledile čistke u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji koje su, posebno u Srbiji u kojoj je smenjeno na stotine uspešnih direktora pod optužbom za tehnokratizam, u korenu sasekle sve pokušaje političke demokratizacije društva i suštinskih reformi privrede.

U najvećoj nesreći u istoriji jugoslovenskog vazduhoplovstva, u avionu „DC-9 super 80“ ljubljanske „Inex-adria avioprometa“, koji je udario u planinu u blizini Ajačija na Korzici 1981 godine, poginulo je svih 178 putnika i članova posade.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar