Prikazan prvi naučno-fantastični film „Put na mesec“, oslobođen koncentracioni logor Jasenovac

Premijerno je 1902 godine prikazan prvi naučno-fantastični film, Put na mesec (franc. Le voyage dans la lune).

Jugoslovenska armija oslobodila je 1945 godine u Drugom svetskom ratu ustaški koncentracioni logor Jasenovac.

Drugi svetski rat: Sovjetske trupe osvojila 1945 godine Berlin.

Izvršena 1960 godine smrtna kazna nad Amerikancem Kerilom Česmenom, osuđenim za otmicu i silovanje. Čekajući izvršenje presude, koje je osam puta odlagano zahvaljujući upornoj i veštoj odbrani, u zatvoru napisao tri knjige koje su postale bestseleri.

Američka Nacionalna garda na univerzitetu Kent pucala 1970 godine u studente anti-ratne aktiviste nastradalo njih četvoro.

Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić u Atini 1993 godine potpisao Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu pod uslovom da ga prihvati Skupština RS. Skupština RS kasnije odbacila plan, ocenivši da su mape razgraničenja s bosanskim muslimanima i Hrvatima krajnje nepovoljne za Srbe u Bosni, a bosanski rat nastavljen.

Rat u Hrvatskoj: Nakon Operacije Bljesak snage RSK ispaljuju 1995 godine projektile tipa Orkan na središte Zagreba, 6 osoba poginulo, a 176 ranjeno.

Avijacija NATO u napadima na Jugoslaviju upotrebila 1999 godine „grafitne bombe“ koje su izazvale raspad elektroenergetskog sistema u Srbiji. Oko 70 odsto teritorije Srbije ostalo u mraku.

Milorad Ulemek, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije i prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, predao se 2004 godine beogradskoj policiji posle 14 meseci skrivanja.

U požaru u zgradi Doma sindikata u Odesi 2014 godine, na jugoistoku Ukrajine, poginulo je 48 proruskih demonstranata dok je više od 200 ranjeno dok su pripadnici ukrajinskih radikalnih desničasrskih organizacija ubacivali molotovljeve koktele, a neke su od njih palicama udarali.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar