„Pričaj mi“ projekat za unapređenje i zaštitu mentalnog zdravlja mladih

Tribinom „Pričaj mi“ namenjenoj srednjoškolcima i studentima, u Studentskom kulturnom centru, počeo je novi projekat Omladine JAZAS – a i Kancelarije za mlade, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Cilj projekta je unapređenje i zaštita mentalnog zdravlja mladih kroz uspostavljanje sistema podrške u kriznim situacijama, kao i smanjenje predrasuda, stereotipa i stigmatizacije osoba kojima je pomoć potrebna. Na osnovu različitih istraživanja ustanovili smo da mladi sve manje imaju poverenje prema institucijama i da se sve više okreću jedni drugima. Zbog toga smo i aplicirali za projekat „Pričaj mi“ kod grada Kragujevca u nameri da organizujemo savetodavni rad sa mladima, koji će realizovati naša pedagogica Nataša Buzadžić sa svojim saradnicima.

Nakon interaktivne radionice u SKC-u, biće organizovane tribine po školama, jer želimo da izađemo iz institucija, da dođemo u okruženje koje je njima primereno, da se tu „otvore“ i oslobode da potraže podršku, pomoć ili razgovor, kazala je Nataša Buzadžić.

Projekat „Pričaj mi“ je veoma značajan za mlade ljude i zato je grad Kragujevac kao društveno odgovorna zajednica sufinansiranjem podržala njegovu realizaciju, istakao je Stefan Jovanović pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom. Uveren sam da ćemo kroz ovaj projekat napraviti dobar iskorak u oblasti zaštite mentalnog zdravlja mladih ljudi, koje je svakako jednako značajno kao i fizičko zdravlje. Mislim da će mladi imati priliku da sa odgovornim i kompetentnim stručnim ljudima obave razgovore koji su važni za donošenje bitnih odluka u ovom periodu života. Nalaze se u godinama kada se ispred njih postavljaju različiti izazovi i velike nedoumice. Bitno da ih podržimo, da im budemo potpora i da ih osnažimo, poručio je Jovanović.

Svi zainteresovani srednjoškolci i studenti, stariji od 16 godina, tokom oktobra, novembra i decembra, individualne razgovore mogu da zakažu na mejl pricajmi@jazas.kg.rs Sve je potpuno anonimno, pristup mejlu ima samo pedagogica, a razgovori se obavljaju u Studentskom kulturnom centru koji je ustupio prostor za realizaciju ovog projekta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar