Preminuo pisac Mihail Šolohov, Zoran Đinđić postao gradonačelnik Beograda

U Velsu je 1804 godine Ričard Trevetik (Richard Trevithick) provozao prvu lokomotivu.

U Londonu je 1848 godine objavljen „Manifest komunističke partije“, programski dokument naučnog komunizma. Napisali su ga Marks i Engels kao zvanični program prve komunističke partije radničke klase.

U SAD je 1887 godine otvorena prva bakteriološka labaratorija.

U Skupštini SFRJ proglašen je 1974 godine Ustav za koji je rečeno da je „nova etapa u razvitku jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja“. Usvajanju najvišeg pravnog akta države – kojim je Jugoslavija konfederalizovana, a Srbija dezintegrisana, pretvaranjem pokrajina Kosova i Metohije i Vojvodine u svojevrsne „države u državi“ – nije prethodila demokratska procedura, svi njegovi kritičari su ućutkivani, a neki su poslati i u zatvor. Novi ustav je umnogome omogućio krvavo razbijanje Jugoslavije početkom devedesetih godina XX veka.

Ruski pisac Mihail Šolohov preminuo je 1984 godine u 79. godini. Šolohov se najpre javio sa pričama i crticama iz kozačkog života kao vrstan poznavalac kozačkih običaja i psihe. Roman „Tihi Don“, na kojem je radio punih 15 godina, veličanstvena je epopeja iz života donskih kozaka 1912-1933, neobična slika revolucije viđena kroz tragičnu sudbinu Grigorija Melehova. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1965. godine. Ostala dela: „Priče sa Dona“, „Azurna stepa“, „Uzorana ledina“, „Oni su se borili za otadžbinu“…

Predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić izabran je 1997 godine za gradonačelnika Beograda, na osnovu pobede opozicione koalicije „Zajedno“ na lokalnim izborima u novembru 1996, čime je postao prvi nekomunistički gradonačelnik glavnog grada Jugoslavije posle Drugog svetskog rata.

Post Author: Milan

Ostavi komentar