Predstavljeni rezultati inicijative Ona hoda sama kroz grad – bezbedniji Kragujevac za sve

U bašti Doma omladine predstavnice NVO Mikser, UN Women kancelarije u Beogradu predstavile su rezultate istraživanja koje je u proteklom periodu sprovedeno u Kragujevcu o bezbednosti u javnim prostorima, sa posebnim fokusom na žene, omladinu i sve osetljive grupe građana. U panel diskusiji učestvovale su dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i Marija Đoković, koordinatorka Kancelarije za mlade.

Rezultati projekta Ona hoda sama kroz grad su konkretne lokacije koje su naši sugrađani a naročito žene, devojke i devojčice mapirale kao nebezbedne sa predloženim merama i preporukama za unapređenje bezbednosti. Konkretne mere se mogu realizovati kroz saradnju sa brojnim institucijama i partnerima, a izrađene preporuke biće  koristan materijal preduzećima i institucijama, policijskoj upravi i drugim važnim akterima, kazala je dr Gordana damnjanović, članica GV.

Na neki način, istakla je ona, smo već počeli kroz privatno javno partnerstvo sa postavljanjem led rasvete, osvetljavanjem autobuskih stajališta i pešačkih staza. Neka od najnebezbednijih mesta, najveći broj građana i građanki su naveli Veliki park, Šumarice, mesne zajednice Aerodrom, Bubanj, Bagremar  i druge lokacije. Projekat je izuzetno značajan i na neki način je nastavak prošlogodišnjeg pokrenutog od nadležnih ministarstava, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, organizacije UN Vomen uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva, podsetila je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Na osnovu 308 odgovora građana, mapirano je 125 jedinstvenih lokacija u Kragujevcu od kojih se 25 ponavlja tri i više puta  i one su navedene u izrađenoj publikaciji a pored svake i preporuke i predlozi za javne i gradske službe koje bi mogle da doprinesu unapređenju bezbednosti tih lokacija, kazala je Maja Lalić predstavnica NVO Mikser.

Post Author: Milan

Ostavi komentar