Potpisan sporazum Tito-Šubašić, demonstriran prvi helikopter

Hamurabi Veliki, car Starog vavilonskog carstva, umro je 1686 godine u Vavilonu. On je izdao Hamurabijev zakonik, prvi zbornik zakona u ljudskoj istoriji, pisan klinastim pismom na kamenom stubu visokom 2.25 metara, koji se danas čuva u Luvru. Zakonik sadrži niz stogih i svirepih odredbi čiji je cilj bio da učvrste imovinske i vladajuće pozicije robovlasnika. Hamurabijev zakonik pruža istoričarima dragocene podatke za studiranje strukture vavilonskog ranorobolasničkog perioda.

U Novom Sadu je 1852 godine štampan prvi broj lista „Serbski dnevnik“, s književnim dodatkom „Sedmica“, koji je potom izlazio 12 godina; bio je jedan od retkih slovenskih listova u Austrijskoj carevini. U ovom listu, koji je pokrenuo i izdavao Danilo Medaković, sarađivali su najbolji srpski pisci. Kad je 1859. Medaković prešao u Srbiju, urednik lista postao je Jovan Đorđević.

Henry Berliner demonstrirao je 1922 godine svoj helikopter američkom birou ѕa aeronautiku. Helikopter je inače dugo usavršavan, pa je tek od Drugog svetskog rata stekao širu primenu u vazduhoplovstvu.

Na Visu je 1944 godine u Drugom svetskom ratu postignut sporazum jugoslovenske kraljevske izbegličke vlade – koja je bila pod snažnim pritiskom zvaničnog Londona – i Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, koji su potpisali dr Ivan Šubašić i Josip Broz. Tim dokumentom predviđeno je da izbegličku vladu formiraju demokrate nekompromitovane saradnjom s okupatorom i izjavama protiv narodnooslobodilačkog pokreta. Dogovoreno je i da izbeglička vlada prizna tekovine narodnooslobodilačke borbe, organizuje pomoć i osudi izdajnike, a da o obliku vladavine bude odlučeno posle oslobođenja Jugoslavije, što je komunistima omogućilo da prigrabe apsolutnu vlast, jer su posleratni izbori bili farsa.

Valentina Tereškova postala je 1963 godine prva žena koja je odletela u svemir.

Post Author: Milan

Ostavi komentar