Pogubljen Draža Mihailović

Na današnji dan, 17 jula 1453, u bici kod Kastijona Francuzi su postigli odlučujuću pobedu nad Englezima koja je dovela do okončanja Stogodišnjeg rata.

Ruski car Petar III, tri dana nakon što je oboren sa vlasti i zatvoren, ubijen 17 jula 1762. Presto je preuzela njegova supruga Katarina II (Velika), koja je kasnije postala jedan od najčuvenijih ruskih vladara

Škotski ekonomista Adam Smit (Smith), uz Dejvida Rikarda (David Ricardo), najpoznatiji predstavnik engleske klasične političke ekonomije, umro 17 jula 1790. Postavio je osnove radne teorije vrednosti. („Bogatstvo naroda“, „Teorija moralnih osećanja“).

Britanska kraljevska kuća promenila je 17 jula 1917 svoje ime Saks-Koburg-Gota (Saxe-Coburg-Gotha) u Vindzor (Windsor) zbog antinemačkog raspoloženja u Britaniji tokom Prvog svetskog rata.

Srpski geolog i paleontolog Svetolik Radovanović, član Srpske kraljevske akademije, prvi ministar privrede u Srbiji (1904-05), uro je 17 jula 1928. Reformisao je srpsko rudarsko i šumarsko zakonodavstvo, a 1892. je sa geologom Jovanom Žujovićem osnovao Srpsko geološko društvo.

U Potsdamu je 17 jula 1945 počela konferencija o posleratnoj budućnosti Evrope. Na skupu koji je okončan 2. avgusta predstavnici zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu – SSSR-a, SAD i Velike Britanije, Staljin, Truman i Čerčil (Churchill), kojeg je 28. jula zamenio novi šef britanske vlade Klement Atli (Clement Atlee), doneli su odluku o demilitarizaciji i denacifikaciji Nemačke i dogovorili su se o teritorijalnim promenama u istočnoj Evropi.

Dragoljub Draža Mihailović, general kraljevske jugoslovenske vojske i vodja četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu, pogubljen 17 jula 1946 u Beogradu

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar