Podrška podsticajnom roditeljstvu

U okviru programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru“ i ”Razigrano roditeljstvo”, koji partnerski sprovode UNICEF, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima i SKGO, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO, danas je potpisan Memorandum o saradnji. Na 6. Nacionalnoj konferenciji o ranom razvoju i roditeljstvu ”Navijamo za roditelje” u okviru aktivnosti projekta, Gradu Kragujevcu su donirani dečiji nameštaj i didaktička sredstva u svrhu unapređenja podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece. U ime grada ugovor i oprema uručeni su Dušanu Aleksiću, članu Gradskog veća za obrazovanje.

Programi su deo projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“ koji u gradovima Srbije sprovodi SKGO a u cilju unapređenja lokalnih javnih politika i propisa i razvoj institucionalnih i profesionalnih kapaciteta lokalne samouprave i sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite za sprovođenje dostupne, kvalitetne i održive podrške roditeljima u periodu ranog razvoja deteta.

O novim saznanjima i inovacijama u širenju politika i kvalitetnih stručnih praksi koje polaze od potreba i snaga roditelja i najmlađe dece u našoj zemlji, na konferenciji su govorili eksperti iz različitih oblasti ranog razvoja dece – pedijatri, patronažne i pedijatrijske sestre, socijalni radnici, defektolozi, logopedi, pedagozi, psiholozi, vaspitači, istraživači, mediji, roditelji i staratelji. Učešće u konferenciji uzeli su stručnjaci Centra za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac, predškolskih ustanova ”Nada Naumović” i ”Đurđevdan”, Centar za razvoj usluga socijalne zaštite ”Kneginja LJubica”.

Konferenciju je organizovao UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije u okviru dva programa: „Ublažavanje uticaja KOVID-19 na živote dece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ koji finansira Evropska unija i „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“ koji podržava LEGO fondacija, a diskutovalo se i o savremenim praksama i javnim politikama i umrežavanju institucija radi unapređenja usluga za najmlađe u Srbiji.

Ulaganje u podršku porodici i osnaživanje roditelja u periodu ranog detinjstva već je primenjena javna politika u mnogim zemljama širom sveta i UNICEF je zagovara jer je neophodna za pravedan, dostupan i kvalitetan sistem podrške koji omogućava optimalni razvoj i uključenost svakog deteta, te tako donosi nemerljive koristi za celo društvo, neki su od zaključaka konferencije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar