Počeo vazdušni desant na Drvar

U Rio de la Plati u Argentini počela je 1810 godine pobuna protiv španskog kolonijalnog režima, a vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan nezavisnosti Argentine, mada je nezavisnost formalno proglašena u julu 1816.

U Srbiji uveden 1840 godine javni poštanski saobraćaj otvaranjem prve pošte u Beogradu, u zgradi na Kalemegdanu.

U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je 1929 godine premijera „Gospođe ministarke“ Branislava Nušića. Reditelj je bio Vitomir Bogić, a scenograf Ananije Verbicki. Naslovnu ulogu tumačila je Žanka Stokić, kojoj je Nušić unapred namenio ulogu.

Nemci su počeli vazdušni desant na Drvar gde je bio smešten Vrhovni štab NOVJ, gde su se nalazili maršal Jugoslavije Josip Broz Tito i Randolf Čerčil, sin Vinstona Čerčila, premijera Velike Britanije. Plan nemaca je propao. Zbog toga se u Jugoslaviji taj dan slavio kao Dan Mladosti.

Savet bezbednosti UN usvojio je 1993 godine rezoluciju 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije sa sedištem u Hagu.

Avijacija NATO-a, u ratu u BiH, bombardovala je 1995 godine skladište municije bosanskih Srba kod Pala. Srbi su odgovorili uzimanjem za taoce 377 pripadnika mirovnih snaga UN.

U eksploziji granate na centralnom trgu u Tuzli 1995 godine 71 osoba je poginula, a 108 ranjeno.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar