Počeo Američki rat za nezavisnost

Postavljen 1506 godine kamen temeljac crkve svetih Petra i Pavla u Rimu, najveće crkve na svijetu, te središta kršćanske crkve i vatikanske države. Izgradnji crkve pridonijeli su i brojni svjetski umjetnici i graditelji: Rafael, Michelangelo, Bramante, kao i Ruđer Bošković.

Počeo je 1775 godine Američki rat za nezavisnost.

Knez Mihailo Obrenović je 1867 godine preuzeo ključeve grada Beograda od Ali Riza-paše.

U zemljotresu u San Francisku 1906 godine poginulo više od hiljadu ljudi, a oko 200.000 ostalo je bez kuća.

Drugi svetski rat: Doolittleov prepad – Američki avioni su 1942 godine prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju.

U Parizu su 1951 godine Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik.

U indonežanskom gradu Bandungu počela 1955 godine afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su utvrđeni principi „pokreta nesvrstanih“ kao alternative vojnim blokovima – NATO-u i Varšavskom ugovoru.

Umro je 1955 godine Albert Einstein (njem. Albert Einstein), njemačko-švicarsko-američki fizičar, autor opše teorije relativnosti i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Umor u Princetonu u New Jerseyju, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bombaš samoubica uleteo je 1983 godine kolima u američku ambasadu u Bejrutu. U eksploziji su poginule najmanje 63 osobe, a više od sto je ranjeno.

Post Author: Milan

Ostavi komentar