Papa Urban II pozvao evropske vitezove u Prvi krstaški rat

8. p. n. e. – Umro je Horacije, rimski pesnik iz Venuzije u Apuliji. Pisao je lirske pesme, ode, epode, epistule… Pored Vergilija, glavni je predstavnik avgustovske epohe u rimskoj književnosti. Živeo je u Rimu pod zaštitom Mecene. U početku svog književnog rada bavio se satirom, a kasnije se posvetio odi, nadahnut helenskim uzorima. U epistulama je izlagao svoje poglede na život. U delima „O pesničkoj umetnosti“ i „Poslanici Pizonu“ izložio je svoje poglede na poetsku umetnost.

Papa Urban II je 1095 godine na saboru u Klermonu pozvao evropske vitezove u Prvi krstaški rat.

Rođen je 1701 godine Anders Celzijus, švedski fizičar i astronom. Godine 1736. učestvovao je u Laponskoj ekspediciji za merenje luka mediterana. Prvi je uočio dejstvo polarne svetlosti na magnetnu iglu. Sopstvenim sredstima podigao je opservatoriju u rodnom gradu Upsali. Uveo je podelu na 100 stepeni termometarske skale, nazvane po njemu. Umro je 1744. godine.

Rođen je 1857 godine ser Čarls Skot Šerington, engleski fiziolog, profesor Univerziteta u Oksfordu. Značajan je po svojim otkrićima o funkciji neurona. Radio je mnogo na fiziologiji nervnog sistema. Glavno delo: „Integralna aktivnost nervnog sistema“. Dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 1932. godine.

Načinjena je 1885 godine prva fotografija kiše meteora.

Post Author: Milan

Ostavi komentar