Otvorene u Atini prve moderne Olimpijske igre, NATO teško bombardovao Aleksinac

U bici na zaleđenom Čudskom jezeru 1242 godine, Rusi, pod komandom kneza Aleksandra Nevskog, potukli nemačku i holandsku vojsku, sprečivši ih da okupiraju severozapadne oblasti Rusije.

U niškom, leskovačkom, pirotskom i vranjskom kraju izbila je 1841 godine buna protiv Turaka, poznata kao „Milojeva i Srndakova buna“, koju su predvodili Miloje Jovanović i Nikola Srndak.

Kralj Milan Obrenović naimenovao je 1887 godine prvih 16 članova Srpske kraljevske akademije osnovane 1. novembra 1886. Prvi predsednik bio Josif Pančić, a sekretar Jovan Žujović.

Na Olimpijskom stadionu u Atini otvorene 1896 godine prve Olimpijske igre (OI) moderne epohe. Olimpijada je trajala deset dana, učestvovala su 484 takmičara, samo muškarci.
Josip Broz Tito potpisao sporazum 1945 godine dopuštajući privremeni ulazak Sovjetskih vojnika na područje Jugoslavije.
Košarkaši sarajevske Bosne postali su 1979 godine prvaci Starog kontinenta jer su u finalu za evropsku titulu u Grenoblu savladali italijanski Emerson iz Varesea rezultatom 96:93 (45:43).
Na mostu Vrbanja 1992 godine snajperskim hicima ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić, koje su među prvim žrtvama rata u BiH.
U vazdušnim udarima NATO-a na Jugoslaviju pogođen 1999 godine centar Aleksinca. Poginulo je 11 i povređeno 50 građana. Tog dana, samo u jednom naletu NATO aviona, srušeno je više od 700 stambenih objekata.
Ubio se 1994 godine Kurt Donald Kobejn (engl. Kurt Donald Cobain), američki pevač (Nirvana)

Post Author: Milan

Ostavi komentar