Otkrivena planeta Neptun

Srpski vojvoda Stojan Janković, vođa uskoka u Ravnim Kotarima u severnoj Dalmaciji, poginuo je 1689 godine u napadu na Turke u Duvnu. Zarobljen je u borbi s Turcima 1666. i odveden u Carigrad, odakle se posle 14 meseci izbavio bekstvom, što je opevano u srpskoj narodnoj pesmi „Ropstvo Janković Stojana“, a 1686. oteo je Sinj od Turaka. Za podvige u borbama protiv Turaka, mletačke vlasti odlikovale su ga titulom kavalijera i dale mu veliko imanje u Kotarima.

Posle dve i po godine, američki istraživači Luis i Klark, vratili su se 1806 godine u Sent Luis sa prvog zabeleženog kopnenog puta od reke Misisipi do obale Pacifika i nazad, noseći sa sobom dragocene podatke o do tada neistraženim delovima severne Amerike. U ekspediciji je bilo 28 muškaraca i jedna žena; oni su ujedno i prvi evropski istraživači koji su kopnenim putem došli do obala Tihog okeana sa istoka.

Nemački astronom Johann Gottfried Galle otkrio je 1846 godine planetu Neptun iz berlinske opservatorije. Neptun je osma velika planeta po redu daljina od Sunca, koja oko Sunca obilazi na prosečnoj udaljenosti od 30 astronomskih jedinica (448,5 mil. km) po gotovo kružnoj putanji, za 164 godine i 290 dana. Po redu veličina, Neptun je treća planeta a, poređenja radi, njegov prečnik iznosi 4,15 Zemljinih prečnika (53.000 km). Neptun se može videti samo teleskopom i ima izgled male zelenkaste kružne ploče na kojoj se ne primećuju nikakve pojedinosti. Oko njega kruže dva satelita: Triton, koji je otkriven mesec dana po otkriću planete, i Nereid, otkriven 1949. godine. Godine 1989, američki „Voyager 2“ bio je prva svemirska letelica koja je posetila ovu planetu.

Srpski knez Mihailo Obrenović i crnogorski knez Nikola I Petrović zaključili su 1866 godine ugovor o ujedinjenju Srbije i Crne Gore i savezu u ratu protiv Otomanskog carstva.

Rođen je 1930 godine američki muzičar Rej Čarls (Robinson). Ovaj slepi pevač višestruko je nagrađivan Gremi nagradama za pesme: „Georgia on My Mind“ (1960), „Genius of Ray Charles“ (1960), „Hit the Road Jack“ (1961), „I Can’t Stop Loving You“ (1962), „Busted“ (1963), „Crying Time“ (1966), „Living for the City“ (1975), a 1986. godine dobio je i nagradu za životno delo. Oprobao se i kao glumac u filmovima „The Blues Brothers“, „Ballad in Blue“ i „Limit Up“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar