OŠ “Dragiša Mihailović“ potpisala Protokol o saradnji sa školom iz Rumunije

U prisustvu člana Gradskog veća za sport Predraga Stevovića i prosvetne savetnice u Šumadijskom upravnom okrugu, Maje Marković,  direktor OŠ “Dragiša Mihailović“ iz Kragujevca, Dalibor Tvrdišić i Čiki Zolt, direktor Srednje škole sa sportskim programom Sas Adalbert iz Trgu Mureša, Rumunija, potpisali su Protokol o saradnji i razumevanju . Potpisivanju je prisustvovala delegacija  OŠ ’’Čeh Karolj’’ iz Ade, predvođena direktorom škole Ferencom Jožefom, sa kojom kragujevačka osnovna škola sarađuje još od 1986. godine a koja je nedavno potpisala sporazum sa ovom sportskom školom iz Rumunije.

Grad Kragujevac ima sluha i pruža podršku obrazovnim institucijama u uspostavljanju međunarodnih saradnji u svim oblastima, između ostalih obrazovanja i kulture,  ali kao grad sporta, posebno ima obavezu da na najbolji mogući način otvara nove mogućnosti, kazao je na prijemu Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.  Potpisivanjem dokumenta otvorili smo put novom prijateljstvu i  novim mogućnostima i za naše i za đake iz Rumunije čija  će se vrednost ogledati kroz razmenu učenika i sportista i stvaranju novih šampiona na ponos naše dve prijateljske zemlje i grada, poručio je Stevović.

Srbija je uvek imala dobre sportiste i dobre rezultate i danas je tako. Zato sam smatrao da bi nam saradnja sa nekom školom iz Srbije bila od velikog značaja, budući da je Škola Sas Adalbert iz Trgu Mureša sportski orjentisana, kazao je Čiki Zolt, direktor škole. Zahvaljujući energičnim i jasnim postupcima direktora kragujevačke osnovne škole koji se bori za stvaranje novih mogućnosti svojim učenicima, došlo je do ideje o saradnji koja danas rezultira potpisivanjem Protokola a koji će doneti obostranu dobrobit. Budući da sport nije samo obrazovanje već i zdravlje, u godinama pandemije za nama i narednim,  punim izazova, činimo najbolje za našu decu, rekao je Čiki Zolt, direktor škole Sas Adalbert iz Trgu Mureša, Rumunija.

Školska uprava Kragujevac podržava inicijative škola na uspostavljanju međunarodne saradnje jer se ona zasniva na uspostavljanju razmene obrazovno vaspitnih iskustava i ideja i unapređuje kvalitet rada škola. Saradnje kao što je ova OŠ “Dragiša Mihajlović“,  primer su dobre prakse i Školska uprava će uvek pružiti podršku, kazala je prosvetna savetnica u Šumadijskom upravnom okrugu, Maja Marković.

Potpisivanjem Protokola o saradnji i razumevanju između naše dve škole, otvaramo novu stranicu u razmeni iskustava u oblasti obrazovanja, sporta i kulture. Siguran sam da će ovaj dokument  otvoriti mnoge nove mogućnosti, od razmene učenika do novih iskustava koji će se odraziti na uspeh naših đaka ali i da će učenici i sportisti školskog uzrasta iz Rumunije od nas nešto novo naučiti, kazao je direktor  Tvrdišić. On je izrazio zahvalnost Gradu što je prepoznao značaj projekta i što je kao gradska uprava otvorena i spremna da bude podstrek u radu prosvetnih radnika koji čine najbolje što znaju i mogu za svoje đake.

Osnovna škola ”Dragiša Mihailović” nosi ime predratnog učitelja, vizionara i reformatora a sa radom je počela 1984. godine. Danas je, u prisustvu brojnih gostiju i zvanica, svečanom akademijom obeležila svoj dan. Potpisivanje Protokola o saradnji i razumevanju sa školom iz Rumunije je još jedna potvrda  da na putu stvaranja i vaspitavanja novih generacija ima odgovornost i viziju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar