Održana prva motociklistička trka „24 časa Le Mana“

Rimsko-nemački car Karlo V, kao izvršilac papske ekskomunikacije, doneo je 1521 godine Vormski edikt kojim su Martin Luter, osnivač protestantizma u Nemačkoj i njegovi sledbenici prognani iz zemlje.

Napoleon Bonaparta okupirao je 1806 godine Dubrovačku Republiku.

U Londonu je 1851 godine počeo prvi moderni međunarodni šahovski turnir, koji je 15. jula, u konkurenciji 16 igrača, završen trijumfom nemačkog majstora Adolfa Andersena.

Predajom generala Kirbija Smita u Šrevenportu kod Nju Orleansa u Luizijani, prestao je 1865 godine poslednji oružani otpor južnjačke vojske u američkom građanskom ratu.
Osnovano je 1905 godine Udruženje književnika Srbije.
Rođen je 1907 godine Džon Vejn (engl. John Wayne), punim imenom Marion Mičel Morison (engl. Marion Mitchell Morrison), američki filmski glumac.
Održana je 1923 godine prva motociklistička trka „24 časa Le Mana“.
U Beograd je 1955 godine doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu sa prvim sekretarom CK KPSS Nikitom Hruščovom, što je bila prva zvanična sovjetska poseta Jugoslaviji nakon Rezolucije Informbiroa.
Uprkos protivljenju profesora i studenata, Skupština Srbije usvojila je 1998 godine Zakon o univerzitetu kojim je vlada Srbije ovlašćena da postavlja rektora, dekane, univerzitetske i fakultetske upravne i nadzorne odbore.
Uhapšen je 2011 godine Ratko Mladić u okolini Beograda u Srbiji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar